sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăTurismExpediţiile în Himalaya au fost reluate. Jumătate de an au fost oprite...

Expediţiile în Himalaya au fost reluate. Jumătate de an au fost oprite din cauza pandemiei

[ad_1]

Veste bună pentru turiştii din toată lumea. Expediţiile în Himalaya au fost reluate ieri, 16 septembrie, după o pauză de şase luni. Expediţiile montane în Everest au fost oprite din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Primii turişti au sosit ieri, o aeronavă specială aterizând pe Aeroportul Internaţional Tribhuvan din Kathmandu.

O aeronavă specială din Bahrein, având 18 turişti la bord, a aterizat miercuri pe Aeroportul Internaţional Tribhuvan din Kathmandu, odată cu reluarea expediţiilor de alpinism în Nepal după o pauză de aproape şase luni din cauza pandemiei de COVID-19, informează DPA.

Expediţiile în Himalaya au fost reluate

Expediţia, alcătuită din 15 persoane din Bahrein şi trei britanici, îşi propune să cucerească Munetele Lobuche (6.119 de metri) şi Muntele Manaslu (8.163 de metri), potrivit ambasadei Nepalului din Bahrein.

Excursia este organizată de Garda Regală din Bahrein, iar unul dintre membrii grupului face parte din familia regală, a mai precizat ambasada într-un comunicat.

Mingma Sherpa, din cadrul Seven Summit Treks, compania care se ocupă de derularea expediţiei, a declarat pentru DPA că în curând echipa va pleca spre munţi, unde va rămâne pentru o lună şi jumătate alături de un grup de circa 80 de şerpaşi. Echipa intenţionează să cucerească Everestul anul următor.

Nepalul a suspendat expediţiile în martie pentru a combate transmiterea coronavirusului, dar a început să reia treptat excursiile în speranţa revitalizării unei industrii turistice în criză, în care lucrează circa un milion de persoane.

Curiozităţi despre Everest, cel mai înalt vârf din lume

Everest este cel mai înalt vârf din lume cu o altitudine de 8.848 metri. De când a fost cucerit prima dată, în anul 1953 şi până acum a cerut tributul a numeroase vieţi omeneşti. Acoperişul Lumii, cum mai este numit Everestul, continua să îi fascineze nu doar pe iubitorii de munte. Iată catevea curiozităţi despre acest vârf de munte foarte cunoscut:

Cele mai multe morţi s-au petrecut în „zona morţii”, undeva la peste 8.000 de metri altitudine. A primit această denumire din cauza nivelului foarte scăzut de oxigen, alpiniştii putând să urce doar cu butelii de oxigen. Cadavrele din „zona morţii” rămân congelate pe veci.

Primul nume al vârfului Everest a fost XV.

Primul om care a făcut măsurători ale vârfului Everest a fost generalul Sir George Everest, cel care i-a dat primul nume, XV. Ulterior, a fost botezat după numele generalului.

O echipă de cercetători a surprins, în anul 2008, o colonie de bondari care zburau la altitudinea de 5.600 de metri, în Munţii Himalaya.

Prima femeie care a urcat pe Everest a fost japoneză Junko Tabei, în 16 mai 1975.

Într-o expediţie din 25 mai 2001, primul orb din lume punea piciorul pe Everest.

Şerpaşul Kushang este singurul alpinist care a reuşit să urce pe Everest, pe toate cele patru trasee.

Statisticile arată că la fiecare 100 de alpinişti care au reuşit să ajungă pe vârful Everest, patru au murit.

În 2005, un cuplu din Nepal s-a căsătorit pe vârful Everest, deci pe Acoperişul Lumii.

Pe Everest, apa fierbe la 69 de grade şi nu la 100 de grade, aşa cum este normal. Acest lucru se întâmplă din cauză că presiunea aerului este mai mică.

În 1996, 16 persoane au murit în încercarea de a cuceri Everestul. A fost cel mai mare număr de decese înregistrate vreodată într-un an, pe acest vârf.

Cea mai tânără persoană care a urcat pe Everest a fost Jordan Romero, un băiat de 13 ani care a reuşit această performanţă în 22 mai 2010.

Principala cauză de deces pe Everest sunt avalanşele, iar a doua cauză o reprezintă căderea alpiniştilor în crevase sau pe trasee.

Pe parcursul traseului către vârful Everest există aproximativ 200 de alpinişti morţi şi congelaţi.

Reihnold Messner a reuşit să urce singur, pe Everest, fără oxigen în 1980.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments