[ad_1]
Premierul Florin Cîtu a anunţat că valabilitatea voucherelor din 2019 şi 2020 a fost prelungită, iar cele care urmau să fie emise anul acesta se amână pentru anul viitor. Prim ministrul mai susţine că în economie sunt vouchere de vacanţă în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei care nu au fost folosite în 2020 din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Totuşi, de la implementarea voucherelor de vacanţă, în niciun an nu a fost consumată suma totală.
Intenţia Guvernului de a renunţa, anul acesta, la acordarea voucherelor de vacanţă este criticată de marii jucători din industria turismului. Aceştia susţin că voucherele de vacanţă erau o gură de oxigen pentru industria turistică din România, iar din această cauză romanii se vor îndrepta către destinaţiile externe.
Voucherele de vacanţă care ar fi trebuit emise anul acesta vor fi emise în 2022
Voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise în 2022, a declarat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîtu, care a anunţat că în Guvern a fost discutată în prima lectura o ordonanţă de urgenţă privind o serie de măsuri structurale.
„Pe lângă faptul că sunt văzute ca un spor, nu, venit suplimentar, în România, astăzi, au fost prelungite voucherele de vacanţă emise în 2019 şi cele din 2020, ceea ce înseamnă că în economie sunt în valoare de aproape 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă care nu au fost folosite. Ştiţi foarte bine, pe de o parte, industria ne spune că anul trecut a fost închisă, deci nu puteau să fie folosite voucherele de vacanţă, pe de altă parte, este nevoie, deci le-am dat voie să fie folosite anul acesta, deja sunt în circulaţie, 2,4 miliarde de lei vouchere de vacanţă. De aceea, voucherele de vacanţă care ar fi trebuit să fie emise anul acesta vor fi emise anul viitor şi avem această economie la buget”, a explicat Cîtu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Alin Burcea: „Este foarte grav că vor fi tăiate!“
Vestea conform căreia voucherele de vacanţă vor fi eliminate din lista beneficiilor angajaţilor de la stat a supărat mulţi oameni de business din industria turismului, una dintre cele mai afectate sectoare economice de criză pandemică.
Alin Burcea, CEO al agenţiei de turism Paralela 45, a declarat că voucherele de vacanţă erau o gură de oxigen pentru hotelieri şi agenţiile de turism, într-un an în care turismul a fost greu încercat în pandemie, iar eliminarea lor îi duce în pragul falimentului.
„Ne-a luat pe nepusă masă şi pe nepregătite, pentru că nu am fost anunţaţi. Cel puţin să fi discutat, nu ştiu, mă gândesc, de la 1450, să avem o variantă mai redusă în acest an, pentru că, foarte multe hoteluri au supravieţuit în 2020 datorită acestor vouchere. Că nu este etic, ar trebuie să le ia şi cei care lucrează în privat, evident că e şi asta adevărat, dar cel puţin, să rămânem aşa cum am fost. Va fi destul de greu pentru hotelieri să supravieţuiască în 2021“, a declarat Alin Burcea.
De asemenea el mai spune că turismul a fost mereu calul de bătaie al guvernanţilor, iar acum, pe lângă faptul că autorităţile nu au venit cu o măsură de sprijin dedicată exclusiv industriei, au de gând să taie şi beneficiile care ajutau la dezvoltarea industriei.
„Voucherele de vacanţă au fost anulate. Asta este, nu sunt bani, dar sunt pentru pensiile speciale şi altele. Când ai nevoie de bani, cel mai simplu este să tai cheltuieli, oricare ar fi. Turismul este întotdeauna ultimul la orice şi primul la tăiat. Puteau, de exemplu, să reducă suma”, spune Alin Burcea.
Dumitru Luca: „O golăneală fără margini!“
Şi Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT), a criticat în termeni duri măsură anunţată de guvernarea de dreapta.
„Este o golăneală fără margini, faptul că nu vor mai acorda voucherele pentru 2021. În urmă cu o lună şi mai puţin, acelaşi guvern punea în dezbatere publică proiectul privind acordarea voucherelor şi în 2021, iar acum au constatat că nu mai sunt bune“, a precizat Dumitru Luca.
Măsura de anulare a voucherelor de vacanţe oferite bugetarilor vine pe fondul faptului că guvernanţii vor să se încadreze într-un deficit bugetar de 7%, reducând astfel din cheltuieli. Atât în 2019, cât şi în 2020, voucherele de vacanţă nu au fost folosite în totalitate, astfel oamenii având posibilitatea să le folosească şi anul acesta. Totuşi, această veste reprezintă o altă piedica pusă de către autorităţi industriei, care şi aşa se lupta să supravieţuiască.
[ad_2]