[ad_1]
Conform tradiţiei bisericeşti, ouăle de Paşti trebuie să fie vopsite doar cu roşu. Chiar dacă, în ultimii ani, au apărut vopseluri în nuanţe diverse, roşul este culoarea specifică sărbătorii. Într-adevăr, arată bine un coş multicolor, dar oare chiar respectă tradiţia? Hai să facem astăzi vopsea naturală pentru ouă de Paşti.
De ce neapărat să fie roşii ouăle? Pentru că ele simbolizează sângele lui Iisus Hristos. Se spune că, după ce a fost răstignit, mama lui a pus un coş cu ouă la baza crucii, iar sângele prelins le-a colorat. Aşadar, culoarea roşie este un semn de respect pentru gestul suprem făcut de Mântuitor pentru omenire.
Vopsea galbenă pentru ouă de Paşti
Dacă vrei să vopseşti ouăle în galben, ai nevoie de 1 lingură de oţet, 1 lingura de turmeric, câteva ouă şi apă. Pune-le pe toate într-o oală şi lasă-le să fiarbă. După ce au trecut circa 10-12 minute din momentul în care au dat în clocot, poţi scoate ouăle.
Vopsea roşie – Sfeclă roşie
Ai nevoie de 5 sfecle roşii date pe răzătoare şi de 5 căni de apă. Pune la fiert şi lasă să fiarbă în jur de 20 de minute cu capacul pus. Ia apoi de pe foc şi lasă să se răcească un pic. Adaugă 1 lingură de oţet şi ouăle. Lasă-le să fiarbă maxim 15 minute. Ţine ouăle în apă colorată până când aceasta se răceşte complet.
Ouă de Paşti în culoarea lavandei
Ai nevoie de 4 căni de afine şi 4 căni de apă. Fierbe ouăle în prealabil. Separat pune afinele şi apă într-un bol şi lasă-le aşa în jur de câteva ore, deal peste noapte. A doua zi pune ouăle fierte în apă. Baga în frigider. Scoate-le după 12 ore.
Ouă cărămizii, făcute cu coji de ceapă
Procedezi exact la fel ca la metoda cu sfeclă roşie.
Sfaturi pentru gospodine începătoare
Ca să îţi iasă nişte ouă de Paşti frumoase, ţine cont de următoarele sfaturi:
- foloseşte ouă proaspete, pentru a nu fi nici o problemă;
- asigură-te că ouăle vopsite au coaja albă. Cele cu coaja maro se vopsesc mai greu şi, oricum, vopseaua nu se vede prea bine pe ele;
- ouăle trebuie spălate bine înainte de vopsire. Nu trebuie să aibă nici măcar vreo pată de grăsime;
- ca să aibă o culoare cât mai intensă, măreşte timpul de expunere la apă cu pigment;
- după ce ai terminat ouăle de vopsit, lasă-le să se usuce, apoi şterge-le cu slănină sau cu un şerveţel cu puţin ulei. Astfel le vei da luciu.
Celebrele ouă decorate cu diverse simboluri transmit unele mesaje. În afară de faptul că ai nevoie de vopsea naturală pentru ouă de Paști, dacă ești talentat la desen, poți încerc să le și desenezi. Iată ce simbolizează unele linii:
- linia dreaptă orizontală = moartea;
- linia dreaptă verticală = viaţa;
- linia uşor ondulată = apă, purificarea;
- linia dubla dreaptă = eternitatea;
- linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea;
- dublă spirală = legătura dintre viaţă şi moarte;
- spirală = timpul, eternitatea.
Superstiţii despre ouăle de Paşti
Ouăle se vopsesc în Joia Mare. Ciocnirea lor se face după anumite reguli. Oul are trei părţi: vârf sau cap, partea opusă, laterale. În prima zi de Paşte, ouăle se ciocnesc numai cap în cap. A doua zi se ciocnesc numai cu cap cu dos. A treia zi de Paşti se ciocnesc dos cu dos.
Prima persoană care ciocneşte ou la mas[ este cel mai vârstnic bărbat. De asemenea, mai întâi ciocnesc soţii, apoi copiii cu părinţii după care părinţii cu restul rudelor de la masă.
Cu siguranță, un coș cu ouă roșii va arăta foarte bine pe masa de sărbătoare, alături de friptura de miel și de un cozonac pufos.
[ad_2]