[ad_1]
Orice gurmand știe să aprecieze o friptură de vită la cuptor făcută perfect. Când vine vorba despre friptură, chef Cătălin Scărlătescu este un adevărat magician, friptura de vită la cuptor făcută după rețeta lui chef Scărlătescu fiind un adevărat deliciu bogat bogat în fibre și proteine.
Este știut faptul că o carne de vită bună este foarte gustoasă și este recomandată persoanelor care doresc să își regleze gradul de colesterol din organism.
Dacă vreri să-ți dai gata invitații cu rețetă extraordinară cu carne de vită nu ai cum să nu folosești rețeta lui Cătălin Scărlătescu de friptură de vită la cuptor, unul dintre cei mai buni și mai apreciați chefi la ora actuală în România.
Friptură de vită la cuptor, rețeta lui Scărlătescu: Ingredientele „minune“
La rețeta lui chef Scărlătescu de friptură de vită la cuptor carnea se face imediat, iar aromele sunt de-a dreptul savuroase.
De obicei, pentru această rețetă, chef Scărlătescu folsoește o bucată de carne de vită calculând aproximativ 250 g de carne de persoană. În plus, marele bucătra folsoește 3-5 linguri de ulei, 2 cepe tăiate în felii mari pe lungime, o jumătate de rădăcină de ţelină tăiată în felii, 2 morcovi tăiaţi în felii groase, o supă de oase de vită sau vin roşu), 1 lingură de muştar, jumătate de linguriţă de paprica, 1 linguriţă de cimbru uscat sau proaspăt, jumătate de linguriţă de oregano, o crenguţă de rozmarin, 50 g unt, sare şi piper după gust.
Marele secret al lui chef Scărlătescu pentru această rețetă este acela că folosește pentru prepararea fripturii a unui vas de lut. Înainte de folosire, chef Scărlătescu îl lasă la înmuiat în apă pentru cel puţin câteva ore. De obicei, vasul este destul de mare și are capac.
Dacă acasă nu aveți un vas cu capac puteți acoperiţi vasul cu o bucată de hârtie de copt.
Cum pregătește chef Scărlătescu carnea pentru friptura de vită la cuptor
Mai întâi, chef Scărlătescu ia bucata de carne și o leagă mai întâi cu sfoară, după care cu ajutorul unei andrele sau a unui alt obiect ascuţit, se înţeapă în mai multe locuri. Chef Scărlătescu face asta pentru că aburii şi aromele vor reuși să pătrundă mai ușor în masa de carne din mijloc.
Carnea o asezonează bine cu sare şi piper, după care o pune într-o tigaie mare cu ulei şi se frige la foc mediu cam 2-3 minute pe fiecare parte, până ce prinde o crustă maronie. Rolul acelei cruste este să țină sucul în carne şi să dea o culoare frumoasă fripturii. Când este gata, tigaia se dă la o parte si se scoate carnea.
Un alt secret al lui chef Scărlătescu este acela că atunci când carnea este încă fierbinte se unge cu muştarul în care s-a amestecat o jumătate de linguriţă de paprica, apoi se presară cu cimbru, oregano şi rozmarin şi se așază în vasul de friptură.
Legumele, sotate în tigaia unde a fost friptă carnea
În tigaia în care a fript carnea, chef Scărlătescu pune la sotat ceapa, morcovii şi ţelina pentru câteva minute. La final adaugă supa de oase sau vinul și mai lasă la fiert un minut, având grijă să amestece bine. Pe uumă, chef Scărlătescu toarnă uşor în vasul de friptură având grijă să pună legumele de jur împrejurul cărnii.
Pe urmă, peste carne pune câteva cubuleţe de unt, pune capacul şi dă la cuptorul încins în prealabil la 200 de grade, pentru 15 minute.
Ulterior, se coboară temperatura cuptorului la 80 de grade şi se lasă în continuare să fiarbă până ce friptura devine foarte fragedă.
Când friptura este gata, se scoate pe un platou. Sosul se strecoară printr-o sită, iar legumele fierte se pasirează, apoi se amestecă cu o parte din sosul strecurat până ce piureul se aduce la consistenţa dorită. Se adaugă piper negru proaspăt măcinat şi sare după gust.
După ce piureul a dat în clocot, se ia de pe foc şi se toarnă câte puţin peste carnea tăiată în felii subţiri. Se poate servi cu piure de cartofi şi salată de crudităţi.
O altă rețetă extraordinară a lui chef Cătălăin Scărlătescu este cea de mușchiuleț de porc la cuptor.
[ad_2]