[ad_1]
Legislația referitoare la energie a fost modificată recent, astfel că distribuitorul de energie electrică și gaze este obligat să citească indexul contorului de energie electrică și gaze naturale, la intervale de maximum trei luni de zile, odată cu modificarea legislației referitoare la energie.
De asemenea, facturile de regularizare vor fi mai dese și calculate pe perioade mai scurte.
„De anul acesta, clientul va fi vizitat mai des pentru citirea contorului de către un reprezentant al companiei noastre. În trecut, exista pentru distribuitori obligația de a face semestrial citirea contorului. Începând cu anul acesta, perioada a fost redusă la maximum trei luni.
Vorbim strict despre contoarele tradiționale sau despre cele inteligente care nu au fost încă înregistrate în sistemul de citire la distanță.”, a declarat Raluca Chiriac, manager Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.
Va fi introdus un al doilea furnizor de citiri
Odată cu aceste modificări legislative o să fie introdus un al doilea furnizor de citiri, pe lângă reprezentanții Poștei Române.
„Dacă luna aceasta contorul este citit de către un reprezentant al Poştei, peste trei luni acesta va fi citit de către o altă persoană. Conform contractelor, aceste persoane sunt obligate să se legitimeze în momentul în care vin sa citească contorul”, a explicat managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia.
Clienții vor avea trei surse principale care să aibă în vedere cantitățile facturate
Managerul Operațiuni Comerciale E-Distribuție Muntenia a mai explicat faptul că de la 1 iulie, vor exista trei surse principale când este vorba despre cantitățile facturate. Prima sursă vine din citirea efectuată de către distribuitor. În cazul în care aceasta lipsește, se poate lua în calcul indexul transmis de către client.
Dacă nu există nici citirea distribuitorului şi nici autocitirea clientului, atunci va fi utilizată convenția de consum, o altă noutate a acestui an.
Ce este convenția de consum
Convenția de consum reprezintă documentul semnat între client și furnizor, prin intermediul căruia se estimează și agreează, de comun acord, cantitatea de energie electrică, pe baza căreia furnizorul va factura consumul, în cazul în care nu se va transmite indexul către acesta, conform prevederilor Ordinului ANRE nr. 82/2021.
Se aplică atât în cazul clienților casnici, cât și în cazul clienților non-casnici și este parte integrantă din contractul cu furnizorul de energie electrică.
[ad_2]