duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNationalZiua Drapelului Național 2022. Ce semnificație are ziua de 26 iunie pentru...

Ziua Drapelului Național 2022. Ce semnificație are ziua de 26 iunie pentru români

[ad_1]

Ziua Drapelului Național este sărbătorită în fiecare an pe 26 iunie, fiind proclamată ca zi națională din 1998. În fiecare an, marile orașe ale României găzduiesc ceremonii publice de înălțare a drapelului țării. Cetățenii pot participa și la ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naționale și Ministerul de Interne.

Ce semnificație are Ziua Drapelului Național

Drapelul, stema, sigiliul și imnul sunt simboluri naționale, conform Constituției României din 1991. În forma actuală, Constituția stabilește, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

De-a lungul istoriei, drapelul nu a suferit transformări majore, doar poziționarea culorilor.

Documente sigilografice atestă că, în unele epoci istorice, steagul românesc avea culorile poziționate orizontal, cu roșu în partea de sus, galben la mijloc și albastru la bază. Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul și chiar a lui Ștefan cel Mare.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pe 26 iunie 1848, iar Guvernul revoluționar a decis ca tricolorul să reprezinte steagul național al românilor.

Culorile reprezintă principiul egalității, iar orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea.

Cel mai mare drapel al României, care a devenit un nou record mondial, a fost afișat la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni. Steagul a cântărit aproximativ 5.000 kg, a avut dimensiunile de 349,425 x 226,917 metri, ocupând o suprafață de 79.290,39 metri pătrați.

Care este semnificația culorilor Drapelului Național

Românii au drag și iubire față de popor și istoria pământului nostru de-a lungul secolelor trecute.

Cu tot patriotismul și mândria de patrie, mulți români nu cunosc semnificația culorilor tricolorului. Iată ce înseamnă fiecare culoare în parte.

Albastrul arată seninul cerului, al cugetului și gândirii neamului românesc. Împreună cu aceste emoții, se alătură și credința și puterea care ne leagă între noi ca și popor.

Galbenul exprimă grandoarea țării, prestigiul și virtutea.

Roșul are o semnificație mult mai emoționantă. Culoarea sugerează sângele vărsat de eroii noștri pe pământul românesc, care ne îndeamnă să iubim neamul și țara, la fel de aprins ca focul roșului din drapel.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments