luni, noiembrie 25, 2024
AcasăActualitateBombă de 100 de kilograme din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperită...

Bombă de 100 de kilograme din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperită într-o pădure de lângă Cluj

[ad_1]

Doi excursioniști care se aflau duminică în Pădurea Făget de lângă Cluj au descoperit întâmplător o bombă de 100 de kilograme din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

O bombă de aviaţie de 100 de kilograme a găsită întâmplător de două persoane în Pădurea Făget, în apropiere de drumul Sfântul Ion. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Cluj au transmis că este vorba despre o bombă de aviație de 100 de kilograme.

Bomba de 100 de kilograme va fi distrusă în condiții de maximă siguranță

De asemenea, bomba de 100 de kilograme urmează să fie distrusă în condiții de maximă siguranță în cadrul unei misiuni specifice.

„Pirotehniștii de la ISU Cluj au desfășurat o misiune de asanare a muniției neexplodate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Mai exact, a fost vorba despre o bombă de aviație de 100 de kilograme, găsită întâmplător de două persoane în Pădurea Făget, în apropiere de drumul Sfântul Ion. Imediat au fost solicitați specialiștii pirotehniști care au ridicat elementul de muniție. La misiune au luat parte și pompierii de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca.

Bomba va fi distrusă în condiții de maximă siguranță în cadrul unei misiuni specifice. Vă reamintim faptul că aceste elemente de muniție sunt extrem de periculoase. Astfel, în cazul în care sunt descoperite, recomandăm populației să apeleze numărul de urgență 112”, potrvit unui comunicat al ISU Cluj.

O descoperire miraculoasă, la doar 85 de kilometri de orașul Iași

Dacă obiectivele situate la est de Prut, pe teritoriul Basarabiei, au fost mai bine cercetate, mulțumită activității școlii de arheologie de la Chișinău, formată în jurul regretatului profesor Ion Niculiță, în spațiul de la vest de Prut, după decesul lui Adrian C. Florescu, în anul 1986, nu se mai poate vorbi de un program coerent de investigare al acestor obiective.

Prin săpăturile arheologice desfășurate în ultimii ani de către dr. Alexandru Berzovan și colaboratorii săi în cetățile de la Poiana Mănăstirii (comuna Țibana), Dobrovăț și, de anul trecut, la Albești (jud. Vaslui), Institutul de Arheologie din Iași al Academiei Române – Filiala Iași caută să reia tradiția de cercetare a acestor monumente.

Cetățuia de la Albești,  cunoscută în literatura de specialitate, mai vechi, punctul se chema Cetățuia Vladnic, este situată în județul Vaslui, în zona de sud a Podișului Moldovei, în regiunea colinară a Dealurilor Fălciului. Ea a fost cunoscută încă din secolul al XIX-lea, fiind menționată în Chestionarul arheologic al lui Alexandru Odobescu. În afara unui mic sondaj efectuat de către arheologul Ruxandra Alaiba, în anii 1980, nu s-au mai efectuat alte cercetări.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments