miercuri, noiembrie 20, 2024
AcasăTurismTransursoaia traseu. Fotografii spectaculoase cu șoseaua din Munții Apuseni

Transursoaia traseu. Fotografii spectaculoase cu șoseaua din Munții Apuseni

[ad_1]

Mai puțin cunoscut decât Transfagarasanul și Transalpina, cel mai nou drum din Țara Moților așteaptă să fie descoperit de către turiști. Cei care vor să parcurgă un traseu spectaculos care trece prin cele mai mari păduri din Munții Apuseni au acum la dispoziție drumul national DN1 R sau „Transursoaia”, după cum a fost botezat de localnici. Descoperă în rândurile de mai jos care este traseul Transursoaia.

Inaugurat în 20 august 2016, Transursoaia poate fi parcurs în aproximativ o oră și 30 de minute și este un traseu turistic excelent care oferă celor care doresc să străbată zona peisaje de neuitat. Întreaga zonă s-a dezvoltat mult în ultima perioadă, mai ales după ce traseul a început să fie cunoscut la nivel național și nu numai.

Transursoaia traseu

Transursoaia, unul dintre cele mai noi și mai frumoase drumuri turistice de la noi din țară este pregătit pentru turiști. Cei care s-au săturat de variantele clasice precum Transfăgărășanul, Transalpina sau Transrarăul, pot încerca să străbată acest traseu din Munții Apuseni.

Drumul national DN1 R sau „Transursoaia”, cum l-au botezat localnicii, este cel mai nou drum din Țara Moților. Acesta este integral și are că punct de pornire DN1, în județul Cluj. Spectaculoasa șosea de munte face legătura între Huedin – Beliș (Fântânele) – Horea – Albac (DN74).

Despre Țara Moților se pot scrie multe. Aceasta este o regiune pitoreasca foarte cunoscută de către turiștii români. Întinsă în mare parte în Munții Apuseni, zona este una luată cu asalt de mii de oameni care doresc să-și petreacă vacanțele aici. Țara Moților se întinde de-a lungul râurilor Arieș și Crișul Alb, și cuprinde zone din județele Alba, Cluj, Bihor, Arad și Hunedoara. Ocupațiile principale ale moților au fost prelucrarea lemnului, mineritul și creșterea animalelor.

Pe lângă peisajele de vis din regiune, în ultimii ani traseul Transursoaia a devenit un punct major pe harta turistică din regiune. Spectaculoasa șosea de munte face legătură între Huedin – Beliș (Fântânele) – Horea – Albac (DN74).

Principalele localități prin care trece Transursoaia sunt: Huedin, Sâncraiu, Călata, Beliș, Lacul Fântânele, Poiana Horea, Mățișești, Horea, Albac. Altitudinea maximă la care ajunge este de 1300m.

Detaliat, acest traseu este unul care cu siguranță rămâne mult în mintea celui care îl parcurge. Pornind din DN1, de la Huedin, județul Cluj, șoseaua urcă domol spre zona de deal din localitatea Călățele, până la Fântânele, unde devine mai abrupt, și apoi până în vârful Dealului Negru. De aici șoseaua coboară din nou, spre cunoscutul baraj de la Beliș și urmează cursul Văii Belișului, până în localitatea Poiana Horea.

Aici este zona cea mai spectaculoasă pentru că trece prin unele dintre cele mai mari păduri ale Apusenilor, prin pasul Ursoaia, ca într-un final să coboare spre Mățișești (Horea) și Albac, făcând legătură cu DN 75.

Șoseaua trece prin munți, pe lângă poieni, sate, izvoare cu apă bună, ajungând în puncte de belvedere foarte frumoase. Pe parcursul lui, Drumul Transursoaia te poartă printr-o altă lume, cu poieni de un verde crud, presărate cu căpițe de fân uscat, estetic potrivite în decor, prin sălbăticie la înălțimi mari, departe de freamătul cotidian, te așează într-un carusel care îți umple sufletul de bucurie la vederea peisajelor minunate ale munților Apuseni.

În mare parte traseul Transursoaia este parcurs în anotimpul cald. Însă, șoseaua este circulabilă și iarna, fiind blocată doar atunci când stratul de zăpada crește la un nivel ce nu poate fi îndepărtat. Drumul este preferat și de către pasionații de motociclete și biciclete. Turiștii au la dispoziție din loc în loc parcări amenajate unde se pot odihni sau pot admira în voie frumusețile din Țara Moților. Important de știut este faptul că acest traseu este considerat unul dintre celoe mai periculoase din Romania.

Turismul în zonă s-a dezvoltat mult în ultimii ani

În trecut, acest drum era folosit de către moții care doreau să ajungă la Huedin sau la Cluj-Napoca pentru a-și vinde produsele tradiționale. Acum, odată cu modernizarea șoselei, numărul turiștilor a crescut considerabil iar locuitorii din Țara Moților s-au orientat și și-au transformat casele în pensiuni. Astfel, în ultimii ani zona a devenit una propice pentru afacerile în industria turistică.

Mulți turiști vor să simtă altfel natura, așa că își lasă mașină într-o localitate și merg pe drumul șerpuit cu bicicleta. Parcurg o porțiune și apoi se întorc la mașină. Alții aleg să meargă întregul traseu pe bicicleta, dus-întors, situație în care călătoria durează trei zile. Se cazează la pensiunile din apropierea drumului și vizitează peșterile și cascadele spectaculoase prezente peste tot în Apuseni.

„Drumul este spectaculos, iar verdele e mai verde ca oriunde altundeva! Am oprit doar puțin pe drum din cauza ploii, am admirat peisajul din mașină dar ne-am bucurat de fiecare colț de natură pe care îl descopeream. Aerul era atât de proaspăt datorită ploii și mirosea într-un fel cum numai în copilărie îmi amintesc că miroseau vacanțele la munte!”, spune un turist care a parcurs șoseaua spectaculoasă.

În altă ordine de idei, traseul Transursoaia este un drum excelent care oferă celor care doresc să străbată zona peisaje de neuitat, adrenalină celor pasionați de atv-uri și motoare, dar și posibilitatea de a face cunoștință cu tradiția, gastronomia și istoria locului.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments