[ad_1]
Alexandru Pițurcă și Gabriel Țuțu, directorul Romarm, au fost plasați sub control judiciar. Hotărârea Tribunalului București a fost anunțată noaptea, la ora 3.
Procurorii DNA ceruseră arestarea preventivă a celor doi, după ce în cursul zilei de ieri au decis să-l pună sub control judiciar pe Victor Pițurcă.
Toți acuzații din dosarul măștilor sunt liberi
Afacerea cu statul a familiei Pițurcă ar fi început cu o înțelegere pentru importul a 5 milioane de măști, pentru care profitul a fost stabilit la 750.000 de euro, scriu anchetatorii în ordonanța prin care l-au reținut pe Alexandru Pițurcă.
Victor Pițurcă a finanțat importurile. Fiul său este administratorul firmei prin care s-au făcut tranzacțiile, iar Gabriel Țuțu a identificat clientul – Ministerul Apărări -, a asigurat transportul aerian şi comunicarea dintre părți, spun procurorii anticorupție. Pentru tot acest efort, directorul Romarm ar fi primit 50.000 de lei. Familia Pițurcă a luat 60% din profit, conform informațiilor din dosarul care a fost deschis în 2020.
Alexandru Pițurcă e acuzat, ca și tatăl său, de cumpărare de influență.
Anchetatorii spun că fostul antrenor i-ar fi cumpărat, cu 50 de mii de lei, bunăvoința lui Gabriel Țuțu, director general al Romarm, care a promis că intervine la șefi din Ministerul Apărării care să convingă spitale militare să cumpere măști de protecție, prin intermediar, de la firma înregistrată pe numele lui Pițurcă Jr.
Alexandru Pițurcă a fost pus sub acuzare, deoarece el ar fi coordonat firmele care au adus în țară utilajele și măștile neconforme. Aceste produse ar fi trebuit să salveze vieți în spitale, însă conform procurorilor acestea au rotunjit veniturile familiei Pițurcă și ale lui Gabriel Țuțu cu aproape 2 milioane de euro.
Gabriel Țuțu s-a retras din SRI acum 12 ani, după ce anterior a lucrat și în Poliție, dar și pentru o firmă privată de securitate. În CV menționează că a lucrat în diverse instituții, iar în 2015 și-a făcut propria afacere. A revenit în 2019 în sistemul de stat, în fruntea Romarm.
[ad_2]