marți, mai 21, 2024
AcasăSocialAceastă femeie brodează modele tradiționale inedite de mai bine de 70 de...

Această femeie brodează modele tradiționale inedite de mai bine de 70 de ani: „De trei generații facem artă”- GALERIE FOTO

[ad_1]

A început cea de-a VII-a ediție a Festivalului Iei – RomânIA Autentică. În cadrul acestui eveniment are loc și Târgul Meșterilor Populari, în perioada 23 – 25 iunie 2023, organizat de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Asociația ART – Meșteșugurile Prutului și Muzeul Etnografic din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”.

Câteva zeci de meșteri populari expun și comercializează obiecte tradiționale autentice legate în special de portul popular din Moldova, dar și din alte zone ale țării. La acest târg este prezentă și o femeie din Vaslui, care a început să brodează modele pe haine încă din Al Doilea Război Mondial.

Brodează modele inedite pe haine de mai bine de 70 de ani

Câteva zeci de meșteri populari sunt prezenți la Târgul Meșterilor Populari care se va încheia mâine, 25 iunie. Aceștia expun și comercializează obiecte tradiționale autentice legate în special de portul popular din Moldova, dar și din alte zone ale țării.

Reporterii BZI au discutat cu Elena Pânzaru Ionașcu, o femeie din Vaslui, în vârstă de 85 de ani, ce realizează modele brodate pe haine, covoare, prosoape și altele, de mai bine de 70 de ani. Aceasta povestește cu emoție faptul că mama ei făcea acest lucru și din acest motiv a ales de la o vârstă fragedă să urmeze pașii acesteia. Până în prezent, în familia Ionașcu s-a transmis această tradiție la ultimele trei generații.

„Produsele realizate de către mine sunt tradiționale, din gherghef. Eu am lucrat la Casa Pionierului și acum sunt pensionară de mulți ani, dar tot nu stau degeaba. Tradiția a fost dusă mai departe și copiii mei fac și ei acest tip de artă. Eu m-am apucat de acest meșteșug datorită mamei mele, care în clasa a cincea m-a pus să fac și eu ceea ce făcea ea, adică să brodez. În acea perioadă era cel de-Al Doilea Război Mondial. Pot spune că trei generații am făcut această artă, mama mea, eu și băiatul meu și sper să se transmită mai departe nepoților mei”, declară Elena Pânzaru Ionașcu, meșter popular.

Câteva zeci de meșteri populari sunt prezenți la Târgul Meșterilor Populari din Iași cu ocazia Festivalului Iei

În cadrul festivalului este prezentă și Irina Atasiei, ce are vârsta de 36 de ani, este din Republica Moldova și este meșter popular de 15 ani. Aceasta realizează bijuterii tradiționale, lucrate cu suveica, ce este o piesă de lemn la războiul de țesut, de formă lunguiață, care servește la introducerea firului de bătătură în rostul urzelii.

„Eu sunt din Republica Moldova, dar stau în Iași. Tehnica pe care eu o realizez este cunoscută mai mult la mine în țară, unde se practică mai mult. Bijuteriile pe care le fac sunt lucrate cu suveica, le fac prin noduri și realizez astfel de produse de 15 ani. Am ales să fac niște cursuri și cred că dintr-o glumă m-am apucat, pentru că nu mă așteptam să fac o meserie din asta. Ulterior, am făcut și Facultatea de Arte și acum nu m-aș mai putea lăsa de această meserie”, declară Irina Atasiei, meșter popular.

Meșterii populari din cadrul evenimentului ce ține trei zile, în Piața Platului Culturii, sunt prezenți cu tot felul de produse tradiționale realizate manual, de la broderii unice pe haine, la măști, bijuterii, produse din lemn și multe altele.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments