sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăSocialActorii Teatrului „Luceafărul” din Iași se mândresc cu realizări importante! Trei premiere...

Actorii Teatrului „Luceafărul” din Iași se mândresc cu realizări importante! Trei premiere au îmbogățit repertoriul curent

[ad_1]

Echipa Teatrului „Luceafărul” din Iași a privit retrospectiv către ultimele 12 luni de activitate, iar datele statistice arată foarte bine, atât din perspectiva cantitativă, cât și calitativă. Anul trecut, trei premiere au îmbogățit repertoriul curent, gradul de ocupare a sălilor fiind de 97 la sută, dat fiind faptul că, în primele două luni din 2022, regulile pandemice nu îngăduiau ocuparea lor în totalitate. Aproximativ 55.000 de spectatori au urmărit reprezentațiile în cele două săli ale instituției

„Cenușăreasa” după Ch. Perrault, în regia lui Aurelian Bălăiță, „Degețica” după H. Cr. Andersen, dramatizare de Oltița Cîntec, în regia lui Ion Ciubotaru și „Uriașul Egoist” după Oscar Wilde, în regia Radu Nica sunt numele premierelor ce s-au alăturat repertoriului Teatrului „Luceafărul” din Iași. Gradul de ocupare a sălilor a fost de 97 la sută, 55.000 de spectatori urmărind reprezentațiile în cele două săli ale instituției.

Vizavi de selecții în festivaluri, spectacolul „Stația clovnilor” a fost inclus în programele mai multor asemenea manifestări, precum Festivalul Internațional de Teatru „Povești″ din Alba Iulia, Festivalul Internațional de Animație „Gulliver″ din Galați, Festivalul Internațional Zilele Teatrului Municipal „Matei Vișniec″ din Suceava, Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Constanța, Festivalul Internațional „Puck″ din Cluj Napoca. Spectacolul „D‵ale lui Păcală” a fost parte a Festivalului în aer liber „Wonder Puck″ din Cluj Napoca.

Echipa Teatrului „Luceafărul” din Iași a reintrat în circuitul internațional

Pe lângă realizările importante menționate,  artiștii de la Luceafărul au reintrat în circuitul internațional după o pauză impusă pandemic. Actorii au susținut, în anul 2022, un număr de cinci reprezentații cu spectacolul „Stația Clovnilor” în cadrul prestigiosul Edinburgh Festival Fringe, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa, care a ajuns la ediția cu numărul 75, în fața unui numeros public internațional.

La capitolul distincții figurează spectacolul „Stația Clovnilor” a cărui distribuție a obținut, la Festivalul Internațional „Puck″ din Cluj Napoca, Premiul „Mona Marian″ pentru interpretare colectivă.

Evenimentele cu tradiție organizate de Teatrul „Luceafărul” și-au continuat seria. A 15-a ediție a Festivalului de teatru școlar „Hai la teatru!″ (23-24 martie) a reunit 24 de trupe, un total de 295 de elevi artiști și 35 de profesori coordonatori. A 15-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI) s-a desfășurat între 1 și 9 octombrie, cu un Prolog Showcase al Teatrului „Luceafărul”, pe 30 septembrie, sub genericul „conflict/confruntare″.

Invitați din 18 țări, precum Austria, Canada, Belgia, Egipt, Elveția, Franța, Germania, India, Italia, Marea Britanie, Mexic, Polonia, Republica Moldova, România, Spania, Ucraina, Ungaria și SUA, au asigurat punctele unui program dens și variat, un total de peste 150 de evenimente fiind desfășurate în peste 20 de locuri din oraș.

Atelier de critică teatrală

Tot pe parcursul anului ce tocmai a trecut, în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT) din București, teatrologul Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului Luceafărul, a susținut un atelier de critică teatrală, iar actorul George Cocoș a coordonat un workshop de actorie. De asemenea, tot în FNT, la secțiunea lansări de carte a fost prezentat volumul colectiv bilingv coordonat de Oltița Cîntec, „Sub vremuri. Teatru și conflict – Sign of the Times.

Theatre and Conflict”, editat de Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Printre contribuitori se află nume consacrate ale analizei teatrale actuale, cum ar fi Irina Wolf (Austria), Mirella Patureau (Franța), Iulia Popovici, Daniela Șilindean, Oana Stoica, Oana Cristea Grigorescu, Cristina Rusiecki, Mihaela Michailov, Oltița Cîntec. Traducerea în engleză, realizată de Carmen Tărniceru și Mircea Sorin Rusu.

În luna decembrie, regizorul Constantin Brehnescu, seniorul de vârstă al trupei, ce lucrează în teatrul ieșean pentru copii și tineret din anul 1951, dar și teatrologul Oltița Cîntec, curatorul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, încă de la prima lui ediție, 2008, imaginând nu mai puțin de 15 ediții ale acestui eveniment care a primit label-ul „festival remarcabil” de la Asociația Europeană a Festivalurilor, organism cu sediul la Bruxelles, au devenit Cetățeni de Onoare ai Iașiului.

Un semn de recunoaștere publică a contribuției lor la cultura orașului și la promovarea ei în întreaga lume.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments