duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDivertismentAlunele de pamant, o afacere profitabila care castiga tot mai mult teren....

Alunele de pamant, o afacere profitabila care castiga tot mai mult teren. Poti castiga mii de euro din cultivarea arahidelor

[ad_1]

Cunoscute si ca arahide, alunele de pamant nu sunt costisitoare, sunt foarte profitabile si, cel mai important, se intretin usor.

Cu o productivitate ridicata la hectar, cultura alunelor de pamant a revenit in atentia agricultorilor romani. Daca inainte de 1990, terenurile cultivate cu arahide in Oltenia si Dobrogea nu erau deloc ceva neobisnuit, in prezent, concurenta aproape ca nu exista pe acest segment.

Adrian Boldor, un tanar din Orastie, si-a incercat norocul cultivand alune de pamant iar rezultatele au fost satisfacatoare.

In primii 2 ani, productia de arahide obtinuta a reusit sa o vanda, sub forma de samanta germinabila, fara prea mare greutate. In plus, hunedoreanul a oferit doritorilor si documentatia necesara cultivarii.

„Alunele de pamant obtinute le-am vandut altor agricultori, sub forma de samanta. Este o cultura rentabila. Pentru o suprafata de o arie, pentru cultivare e suficienta o cantitate de un kilogram de samanta. La recoltare eu am obtinut, fara a trata in mod deosebit cultura, fara ingrasaminte, 10 kilograme de pastai pe arie. Insa cu fertilizatori, cu o ingrijire mai atenta a culturii, se poate ajunge la productii care depasesc 2200 de kilograme de pastai la hectar”, a precizat Adrian Boldor.

Arahidele se pot cultiva pe solurile nisipoase sau pe soluri afanate cu posibilitate de irigare. Solurile nisipoase cu exces in umiditate nu sunt indicate pentru astfel de culturi. Pentru a preveni fenomenul de eroziune eoliana, ele se vor cultiva in sistemul de agricultura „in fasi de pamant” (bilone de pamant ca si la afin sau cartof).

„Solul trebuie intretinut, afanat tot timpul anului pentru ca ele fructifica in pamant, acolo se formeaza fructul in sine, ca si la cartof”, precizeaza Adrian Boldor.

Alunele de pamant nu sunt pretentioase cand vine vorba de fertilizare, obtinandu-se rezultate bune printr-o fertilizare moderata. Se poate folosi si gunoiul de grajd necesitand apoi o fertilizare cu azot la inceputul infloritului. O productie medie este de 1500 kg/ha, dar se pot obtine si peste 2000 kg/ha.

Se planteaza intre 25 aprilie si 10 mai pentru a se feri de ingheturile tarzii. Distanta intre randuri trebuie sa fie de aproximativ 70 cm si adancimea de semanat 6-8 cm. Cultura este pretentioasa la imburuienare, sunt necesare 2-3 prasiri si aplicarea de erbicide. Pentru a proteja semintele la semanat ele trebuie tratate cu fungicid si insecticid in timpul vegetatiei daca se semnaleaza afide sau acarieni.

Una dintre cele mai avantajoase si mai rentabile culturi

Terenurile propice pentru cultivarea arhidelor sunt zonele Dobrogea, Oltenia, Muntenia, dar si Banat. Astfel de culturi exista la Turnu Magurele, Zimnicea etc. Prin imbunatatirea tehnologiilor de cultivare, productiile realizate la aceasta cultura pot ajunge pana la 2800 kg/ha pastai.

„Cercetarile efectuate la arahide au constatat ca aceasta cultura reuseste bine la noi in tara, mai ales in zonele cu climat cald din sudul tarii si pe terenuri usoare. Cultura de arahide poate fi considerata ca una dintre cele mai avantajoase si mai rentabile culturi, tinand seama de rezultatele de productie ce se pot obtine si de multiplele domenii de folosinta ale recoltei obtinute.

Cerintele tot mai mari fata de diversitatea de produse ce se pot obtine de la aceasta planta vor contribui in viitor la extinderea suprafetelor ce se vor cultiva, in limitele unei eficiente economice profitabile”, potrivit dr.ing. Dima Milica de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru cultura plantelor pe nisipuri – Dabuleni.
 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments