[ad_1]
Ateneul Național din Iași deschide, sâmbătă și duminică, respectiv 9 și 10 octombrie 2021, Stagiunea 2021-2022. Este vorba despre spectacolele „Duelul Viorilor”, ediția a X-a, și „Alexandru Tomescu și Stradivarius”. Reprezentațiile vor avea loc mâine și duminică, de la ora 19:00, în Sala Mare „Radu Beligan”, de la Ateneu. Locurile sunt limitate și momentele vor avea loc cu respectarea normelor sanitare în vigoare
Debutul Stagiunii 2021-2022 la Ateneul Național din Iași are loc în acest final de săptămână. Este vorba despre „Duelul Viorilor”, ediția a X-a, programat mâine, 9 octombrie 2021, ora 19:00, în Sala Mare „Radu Beligan” a Ateneului. Vor concerta: Liviu Prunaru – vioară Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioară Guarneri del Gesu și Horia Mihail – pian. De asemenea, duminică, 10 octombrie, de la aceeași oră și în același spațiu, va avea loc spectacolul „Alexandru Tomescu și Stradivarius”, alături de Orchestra de Tineret a Iașului, dirijor Virgil Popa. Locurile sunt limitate și momentele vor avea loc cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
Turneul „Duelul Viorilor” revine cu ediția a zecea printr-un recital de excepție și la Ateneul Național Iași
Pe scena Ateneului vor urca Liviu Prunaru – concertmaestrul orchestrei „Concertgebouw” Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius Pachoud și Gabriel Croitoru – solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu Catedrala (pusă la dispoziție de Muzeul Național «George Enescu», în al cărui patrimoniu se află), acompaniați de pianistul Horia Mihail. Longevitatea întâlnirilor duelistice purtând semnătura Liviu Prunaru – vioară Stradivarius, Gabriel Croitoru – vioara Guarneri del Gesu, Horia Mihail – pian, începute în 2011, depășește așteptările multora.
Atunci, cei doi muzicieni au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius și Guarneri, reîntâlnindu-se an de an, cu excepția anului 2020. Acest proiect a ajuns, din cele mai mici orașe ale țării în care ne aflăm, până la Carnegie Hall din New York și demonstrând astfel că muzica și arta pot face ca în mod potențial aceste limite să nu mai existe.
Alexandru Tomescu, un violonist care a câștigat numeroase premii la festivalurile de muzică clasică
Alexandru Tomescu este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări. Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către Statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius, care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu. Debutează la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța, și efectuează primul turneu în străinătate în Germania și Austria. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma, să formeze „Romanian Piano Trio”.
În septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi unul din cele mai bine conservate instrumente Stradivarius.
[ad_2]