vineri, martie 29, 2024
AcasăTurismCând pică Halloween în 2020. Tradiţii şi obiceiuri în această zi de...

Când pică Halloween în 2020. Tradiţii şi obiceiuri în această zi de sărbătoare

[ad_1]

Halloween-ul se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 31 octombrie. Halloween 2020 pică într-o zi de sâmbătă, numai bine pentru o petrecere de pomină. Însă vestea proastă este că petrecerile cu mulţi invitaţi sunt interzise în contextul pandemiei de coronavirus în care ne aflăm.

Chiar dacă Halloween-ul se sărbătoreşte în noaptea de 31 octombrie, există şi ţări unde data sărbătorii variază. În Suedia, spre exemplu, sărbătoarea de Halloween este sărbătorită în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Când pică Halloween în 2020. Tot ce trebuie să ştii despre această sărbătoare

Sărbătoarea de Halloween sau Noaptea Morţilor Vii se sărbătoreşte la data de 31 octombrie, iar anul acesta pică într-o zi de sâmbătă. În contextul pandemiei însă, mai multe oraşe au decis suspendarea petrecerilor organizate cu această ozaie, dar şi a altor evenimente culturale.

Sărbătoarea de Halloween este extrem de cunoscută în Statele Unite, însă ea a devenit populară şi în Europa şi în special în România, fiind un prilej de distracţie pentru tineri, prin evenimentele tematice şi costumele care mai de care mai interesante.

Spre exemplu, în Statele Unite această sărbătoare a născut o adevărată industrie. Aici, pe ţărmul american, toată lumea de la copii până la adulţi şi vârstnici se bucură la date de 31 octombrie de câte o petrecere. Mai mult decât atât, americanii obişnuiesc inclusiv să îşi decoreze casele cu această ocazie, exact aşa cum se întâmplă de Crăciun.

Cum s-a răspândit sărbătoarea de Halloween

Chiar dacă toată lumea asociază această sărbătoare cu cultura americană, Halloween-ul s-a răspândit în secolul al XIX lea prin intermediul imigranţilor irlandezi din Statele Unite ale Americii şi este acum celebrata în multe ţări din lumea occidentală. Aşadar, contrar aşteptărilor, evenimentul nu îşi are rădăcina în cultura americană, ci mai repede în cea Irlandeză. Tradiţia a pornit de la o sărbătoare religioasă, Samhain, organizată de druizi la finalul toamnei, prin care se marchează trecerea în noul an.

Chiar dacă este o sărbătoare păgână, aceasta a fost acceptată de biserica catolică şi protestantă pe motiv că, în aceste culte, ziua tuturor sfinţilor se sărbătoreşte pe 1 noiembrie. Tradiţia spune că, în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, spiritele, atât cele rele, cât şi cele bune, traversează graniţă din lumea noastră şi cea de dincolo.

Când a apărut sărbătoarea, manifestările erau asemănătoare cu cele de acum. Oamenii creau costume de Halloween, decoraţiuni pentru casa, transformau dovlecii în felinare, se machiau şi nu uitau nici de celebrul “trick-or-treat”. Dovleacul este simbolul Halloween-ului. Îl are drept personaj principal pe Jack-o’-lantern, el fiind un zgârcit ce a fost tranformat în faimosul dovleac.

El obişnuia să le joace des feste tuturor, ba chiar să îl provoace pe însuşi Diavolul. Atunci când el a murit, s-au închis porţile Raiului. Mai mult decât atât, până şi însuşi Diavolul a refuzat să îl primească în iad. Jack O Lantern se sperie şi îi cere doar o călăuză pentru a merge prin întuneric. Însă el primeşte un felinar. Acea unealtă avea să îi devină călăuza pentru eternitate.

Tradiţia de ”Trick or treat”, originară din Irlanda, spune că copiii şi săracii merg din uşă în uşa pentru a cere mâncare sau bani. Aceştia cântau cântece sau ofereau rugăciuni pentru sufletul morţilor în schimbul mâncării, de obicei o prăjitură care era o pâine turtită care conţinea fructe. Această tradiţie era cunoscută sub numele de „suflet”.

Tradiţii şi obiceiuri de 31 octombrie

În această zi se spune că, dacă o fată necăsătorită pune o floare de rozmarin şi un bănuţ de argint sub pernă, ea îşi va visa sortitul. Dacă auzi paşi sau zgomote în spatele tău, nu trebuie să te întorci. Se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă care a venit să te ia cu el. Dacă se întâmplă să îţi zboare un liliac prin casă ori lângă casă, se spune că acolo sunt spirite rele.

Lumânarea aprinsă în dovleac de Halloween tine spiritele rele la distanţă. Dacă vezi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, asta înseamnă că spiritul unei persoane dragi te veghează. Conform tradiţiilor populare, se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, atunci este bine să vorbeşti în timpul mesei. Astfel vei încuraja şi spiritele aflate prin preajmă să participe la masă.

Tot de Halloween tradiţia mai spune că, dacă ai hainele puse pe dos sau mergi cu spatele în seara de Halloween, ai şanse mari să te întâlneşti cu o vrăjitoare.

Halloween 2020 se pare că nu se va ţine în ţară din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel petrecerile pline de persoane costumate în diferite persoane de film sau vrăjitori şi vrăjitoare infrcosatoare sunt de domeniul trecutului.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments