Care este principala destinaţie externă a românilor în acest an. Mii de conaţionali au fost în vacanţă aici în acest sezon estival

152


Şi în acest sezon estival, marcat de pandemia de coronavirus, turiştii din România au ales Bulgaria ca principala destinaţie externă de vacanţă. Mii de conationali și-au petrecut concediile pe litoralul bulgăresc în acest an. Agenţiile de turism anunţa că anumite hoteluri vor fi deschise până la începutul lunii octombrie.

Bulgaria, principala destinaţie externă a românilor în acest an

Bulgaria rămâne principala destinaţie externă accesibilă romanilor, astfel că anumite hoteluri cu spa şi piscină interioară vor fi deschise până la începutul lunii octombrie, reiese din analiza realizată de Travel Planner, agenţie specializată în vacanţe pe litoral în Bulgaria şi Grecia.

„Faţă de anii trecuţi, weekendul 28-30 august a reprezentat vârful de sezon pentru litoralul bulgăresc, cel puţin din punct de vedere al turiştilor romani, multe hoteluri fiind în ‘stop sales’, deci cu grad de ocupare maxim”, a afirmat Sebastian Constantinescu, director general al touroperatorului Travel Planner.

Reprezentanţii agenţiilor de turism anunţa că romanii vor putea să meargă în vacanţe şi în luna septembrie, hotelierii din Bulgaria practicând tarife mai mici în extrasezon. Mai mult decât atât, aceştia susţin că anumite hoteluri cu zona spa şi piscină interioară vor rămâne deschise până la începutul lunii octombrie. Pe de altă parte, se păstrează limita de 70-75% a gradului de ocupare, pentru respectarea securităţii şi pentru a nu se pune presiune pe calitatea serviciilor.

„Cele mai bune şi mai căutate structuri de cazare de pe litoralul bulgăresc sunt deschise până la 30 septembrie. Dacă se va menţine o vreme bună, însorită, este foarte posibil ca unele hoteluri cu piscina interioară, spa, servicii foarte bune să rămână deschise până la începutul lunii octombrie. În Bulgaria, luna septembrie este în mod tradiţional cea mai secetoasa, cu o climă foarte bună pentru plaja”, se menţionează în comunicat.

Rezervări făcute cu o săptămână înainte de plecare

Reprezentanţii Travel Planner susţin că, în acest sezon, turiştii romani au efectuat rezervări pentru litoralul bulgăresc în medie cu o săptămână înainte de plecare.

„Litoralul bulgăresc rămâne foarte competitiv faţă de cel românesc. Anul acesta am avut mulţi turişti care au venit în Bulgaria pentru prima dată, înainte preferând Grecia, Turcia sau România. Aceştia au rămas plăcut surprinşi, în special cei care înainte alegeau litoralul românesc. Ţinând cont de contextul actual, am înregistrat o performanţă deosebită a vânzărilor pentru litoralul bulgăresc, pornind de la aşteptări zero. Am lucrat inclusiv cu persoane publice care erau ataşate de conceptul de România, în anumite campanii de promovare, dar care au recunoscut că vecinii noştri bulgari oferă, pe litoral, servicii de calitate mai ridicată, sunt mai organizaţi, iau decizii mai bune din punct de vedere al tarifelor şi înţeleg mai bine piaţă. Mi-aş dori ca şi hotelierii de pe litoralul nostru să ia exemplu”, a spus Sebastian Constantinescu.

Şi pentru finalul de sezon, cele mai căutate staţiuni rămân Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Obzor şi Albena. Tot în luna septembrie, romanii aleg ca destinaţii de weekend Veliko Tarnovo, fosta capitala istorică a Bulgariei, cu un centru istoric unic şi hoteluri bune, precum şi localitatea vecină Arbănaşi.

Deşi touroperatorii germani au stopat charterele în luna august, iar numărul turiştilor ruşi a scăzut enorm, romanii au continuat să aleagă litoralul bulgăresc, cu o revenire spectaculoasă în luna august.

Consultanţii Travel Planner spera că în curând să revină ofertele early booking, care sunt, în continuare, recomandarea tuturor agenţiilor de turism. Rămâne de văzut cum va evolua situaţia pandemiei, însă în prezent se lucrează deja la diverse soluţii pentru lansarea de programe flexibile, tip early booking.

Şi în România sezonul estival ajunge la final

Chiar dacă în această perioadă litoralul românesc nu duce lipsă de turişti, încet, dar sigur, sezonul estival ajunge la final. Hotelierii încep să închidă din terasele de pe litoral iar şezlongurile de pe plaje încep de asemenea să fie strânse. Meteorologii anunţa că de vineri vremea începe să scadă în toată ţara.

Încet, dar sigur, sezonul estival ajunge la final. Se vede cu ochiul liber, după ce mulţi administratori de pe litoral au început să îşi strângă şezlongurile ori să închidă terasele. La polul opus sunt turiştii, care nu se dau duşi de pe plajă, pentru că deocamdată este cald. De vineri, însă, scad temperaturile în toată ţara.

Hotelierii din Mamaia eliberează plajele de şezlonguri, umbrelele şi baldachine

Anul acesta, litoralul românesc a arătat diferit faţă de ceilalţi ani. Pandemia de coronavirus a schimbat din temelii vacanţele romanilor şi implicit activitatea operatorilor din turism. Mulţi hotelieri au încercat să salveze cât de cât din sezonul estival, dar acesta, din păcate, a ajuns la final. Este şi cazul unităţilor hoteliere din staţiunea Mamaia care au început să dea semne de sfârşit de vară, de sfârşit de sezon estival. Spre exemplu, în cea mai aglomerată zona din Mamaia începe să se zărească nisipul, după ce au dispărut şezlongurile, umbrelele şi baldachinele. Cei care au scos cel mai mic profit în această vară strâng primii.

„Vremea e foarte bună, dar turiştii lipsesc. Şi nu este vorba doar că acum nu sunt turişti pe această plajă, ci toată vara. Faptul că nu au putut să ţină clubul şi barul deschis după ora 12 noaptea s-a văzut în încasări, care au fost cu mult sub cele de anul trecut. Am supravieţuit! Doar atât”, spune un administrator.

„Am avut un an foarte greu din prisma pandemiei pe care o ştim cu toţii. Şi am fost mai atenţi ca niciodată pentru turiştii noştri. Şi asta ne-a costat în plus! Raportat la anii trecuţi, suntem la jumătate, dar e bine şi aşa”, spune Paul Marin, un alt administrator.


Sursa: bzi.ro