joi, ianuarie 23, 2025
AcasăTurismCe se întâmplă cu nivelul lacului Techirghiol. Este o premieră în ultimii...

Ce se întâmplă cu nivelul lacului Techirghiol. Este o premieră în ultimii 50 de ani

[ad_1]

Premieră în ultimii 50 de ani pentru acest fenomen care se petrece acum pe unul dintre cele mai cunoscute lacuri din România. Nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu aproximativ 1 metru în urma secetei înregistrate în Dobrogea în ultima perioadă, au transmis reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL). Specialiştii mai spun că un alt factor care a dus la scăderea nivelului lacului ar fi asociat cu sistemul de irigaţii din zonă care este dezafectat.

Lacul Techirghiol este cel mai întins lac salin din România, cu lungimea de 7.500 m, adâncimea de maximum 9 metri şi salinitatea de peste 90 g/l şi este cunoscut pentru calităţile apei sărate (mineralizate) şi a nămolului sapropelic, folosit în tratarea diferitelor maladii.

Nivelul lacului Techirghiol a scăzut cu un metru din cauza secetei prelungite

Seceta din Dobrogea a avut un impact major asupra lacului Techirghiol, nivelul acestuia scăzând cu aproximativ un metru. Este pentru prima dată când are loc acest fenomen în ultimii 50 de ani, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL).

„Specialiştii A.B.A.D.L. s-au deplasat în zonă şi au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spaţiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privinţa lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru. Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitaţiilor din ultimii ani, dar şi de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar şi din acest an care au accentuat procesul de evaporaţie pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitaţiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm”, se arată în comunicatul ABADL.

Un alt factor important, care a influenţat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigaţii din zonă care în momentul de faţă este dezafectat şi care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru ca terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă. Prin urmare nivelul apei din lac la ora actuală este asemănător cu nivelul lacului înainte de punerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii în jurul anilor ’70 – ’80.

„Am asigurat Primăria Techirghiol şi pe toţi cetăţenii că Administraţia Bazinala de Apă Dobrgea-Litoral monitorizează calitatea apei lacului Techirghiol pentru că aceasta să nu fie influenţată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. Administraţia Bazinala de Apă Dobrogea-Litoral veghează pentru că proprietăţile terapeutice (regimul hidrologic şi de salinitate) pe care le deţine lacul Techirghiol să fie menţinute. Din punct de vedere al salinităţii în intervalul 2007-2020 se constată o tendinţă de creştere a salinităţii, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Tocmai de aceea l-am informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal şi mai mult nivelul scăzut înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceeea ce înseamnă un efect benefic. Şi în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă şi anunţăm din nou autorităţile centrale în ceea ce priveşte secarea lacurilor din zona Dobrogei pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), Bogdan Bolă.

Despre Lacul Techirghiol

Limanul Techirghiol zis şi Lacul Techirghiol (sau Tekirghiol, turca Tekirgöl, însemnând „lacul Tekir”) este situat la marginea localităţii balneare Eforie Nord de pe ţărmul Mării Negre la 12 km distanţă de portul Constantă, România. Este un liman fluvio-marin cu o suprafaţă de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip şi cu o adâncime maximă de 9 m. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului şi-a mărit concentraţia de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calităţi terapeutice.

Pe malul limanului opus localităţii Eforie Nord se află oraşul Techirghiol, înfiinţat în 1893. La Techirghiol a fost deschis un sanatoriu încă din 1899. Localitatea este o renumită staţiune de tratamente, unde sunt puse în valoare efectele terapeutice ale apei sărate (mineralizate) şi a nămolului din liman, recomandate pentru tratarea unor boli precum psoriazis, reumatism, alergii, s.a.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments