miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăNationalCe trebuie să faci de astăzi, 2 ianuarie, și până la Bobotează

Ce trebuie să faci de astăzi, 2 ianuarie, și până la Bobotează

[ad_1]

Ce trebuie să faci de astăzi, 2 ianuarie, și până la Bobotează. Anul 2021 vine cu noi surprize pentru toată lumea. Spre deosebire de anul anterior, 2021 vine cu o serie de superstiții și obiceiuri care trebuie respectate până la Bobotează.

Așadar, începând cu 2 ianuarie pentru a avea noroc pe tot parcursul anului, trebuie să ții cont de cele mai importante tradiții.

Ce trebuie să faci de astăzi, 2 ianuarie, și până la Bobotează. 2021 îți va surâde!

Ce trebuie să faci de astăzi, 2 ianuarie, și până la Bobotează. Am intrat în 2021, iar majoritatea dintre noi ne dorim ca acest an să fie mult mai bun și mai voios, spre deosebire de cel anterior. Astfel, pentru a avea noroc pe tot parcursul anului, trebuie să respecți toate tradițiile importante. Ce trebuie să faci de astăzi, 2 ianuarie, și până la Bobotează. Boboteaza este sărbătorită pe 6 ianuarie, dar până atunci trebuie respectate anumite obiceiuri. Potrivit creștin ortodox, între 2 ianuarie și 5 ianuarie se umblă cu crucea, iar părintele care poartă o găleată cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul.

După ce preotul va termina tradiția, toți copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. De asemenea, se spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mai mari.

În Ajunul Bobotezii se deschid cerurile

Se spune că în Ajunul de Bobotează se deschid cerurile, iar în unele zone ale țării, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuios la căciuli. Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștin ortodocși, dar și pentru catolici. În noaptea de Bobotează, dacă fetele se duc la râu înainte de ivirea zorilor, se bagă în apă și pun apa de nouă ori, și descântă:„Apa curgătoare/Fă-mă iubitoare/Tinerii să mă iubească/Bătrânii să mă cinstească”, vor avea noroc la peţitori, își vor visa ursitul.

În ziua de Bobotează sse sfințesc toate apele, iar preotul merge la o apă unde va arunca o cruce, iar mai mulți bărbați se aruncă după ea pentru a o aduce înapoi. Cel care reușește să ajungă primul la cruce primește binecuvântarea preotului. Se spune că cel care găsea primul crucea și o aducea la mal primea și daruri de la domnitorul țării, era ținut la mare cinste de către ceilalți.

De asemenea, mai există Iordănitul femeilor. După ce în trecut se strângeau în grupuri mari acasă la cineva, acestea duceau alimente și băutură și cântau și jucau toată noaptea. În această zi sunt interzise certurile în casă, spălatul rufelor și nu se dă nimic cu împrumut.

Botezul Domnului. Boboteaza

Pe 6 ianuarie, toți românii vor sărbători prăznuirea Botezului Domnului, cunoscut în popor sub ddenumirea de Boboteaza. Botezul lui Iisus Hristot în Iordania poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”. Acest lucru înseamnă că în momentul botezului, cerurile s-au deschis, iar Duhul lui Dumnezeu s-a coborât în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a zis următoarele: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments