sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNationalCentrele de vaccinare se închid în lanț. Valeriu Gheorghiță a declarat că...

Centrele de vaccinare se închid în lanț. Valeriu Gheorghiță a declarat că în ultima săptămână s-au închis 138 de centre

[ad_1]

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în ultima săptămână au fost 138 de centre care şi-au încheiat activitatea, în 28 de judeţe.

La nivel național, exisă șapte centre care funcţionează în sistem hibrid, adică desfăşoară şi activităţi de testare.

Valeriu Gheorghiţă a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că activitatea de evaluare a centrelor de vaccinare va continua.

„În procesul de evaluare a activităţii centrelor de vaccinare, la acest moment pot să vă spun că în ultima săptămână au fost 138 de centre de vaccinare care şi-au încheiat activitatea, în 28 de judeţe, două centre de vaccinare au fost transformate în centre de testare şi şapte centre de vaccinare în momentul de faţă funcţionează în sistem hibrid, practic desfăşoară atât activităţi de testare, cât şi activităţi de vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

De asemenea, acesta a adăugat că se dorește reducerea centrelor, atât timp cât acestea nu mai au adresabilitate.

„Acest proces de evaluare continuă periodic, practic la cel puţin două săptămâni se evaluează activitatea centrelor de vaccinare şi acolo unde se consideră oportun, unde se poate asigura accesibilitatea la vaccinare prin alte mijloace, cum ar fi prin medici de familie, ne dorim în continuare să reducem din activitatea centrelor, atâta timp cât acestea nu mai au adresabilitate”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.

Cum este posibilă infectarea cu două tulpini ale virusului COVID-19

Valeriu Gheorghiță a explicat recent de ce unele persoane sunt infectate cu două tulpini ale virusului COVID-19. Această infectare de natură dublă este numită de specialiști „co-infecție” și se întâmplă deoarece atât forma Delta cât și varianta Omicron „concurează pe aceiași receptori”, însă Omicron este mult mai infecțios, ceea ce poate duce la cazuri de infecții simultane.

„ Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și vedem foarte clar din datele științifice că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi. Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta”, e explicat Valeriu Gheorghiță, în urmă cu o săptămână.

Vaccinarea anti-Covid-19 ar putea deveni sezonieră

Medicul Valeriu Gheorghiță susține că tot mai multe state și organizații de profil iau în considerare viziunea de a imuniza populația sezonier. De asemenea, în conferința de presă coordonatorul campaniei de vaccinarea anti-Covid-19 susține că virusul va exista și va continua să infecteze oameni, însă ne aflăm într-o etapă în care trebuie să învățăm să trăim cu acesta.

Cât despre ridicarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului COVID-19, autoritățile se arată încrezătoare că vom renunța treptat la acestea în cursul lunilor următoare.

În acest sens, Raed Arafat a spus că ultima măsură care va fi ridicată este purtarea măștii în spațiile interioare.

„Analizăm eliminarea restricțiile și le vom elimina treptat. Probabil că ultima măsură care va fi ridicată va fi purtarea măștii în interior, mai ales că avem varianta Omicron”, a spus Raed Arafat.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments