duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDivertismentCopacul care te scapa de saracie daca ai pamant si nu-l folosesti!...

Copacul care te scapa de saracie daca ai pamant si nu-l folosesti! Creste intr-un an cat altii in zece iar productia este peste asteptari

[ad_1]

Un venit de 30.000 de euro la hectar, atat cat promite cultura de Paulownia, a facut ca acest copac sa devina o adevarata vedeta cand vine vorba despre infiintarea unei noi afaceri in agricultura relateaza agrointel.ro.

Pentru a afla cum se poate obtine acest castig frumos cultivand Paulownia in Romania cei de la agrointel.ro au stat de vorba cu romanul care a infiintat prima plantatie la noi in tara si care a si avut deja prima recolta de lemn de la aceasta cultura.

Paul Basoc este cel care a infiintat la Bistrita prima afacere cu Paulownia din Romania. „Pot sa spun ca am adus Paulownia la noi in tara ca si cultura agricola, ca si planta energetica. Aceasta specie exista la noi inca din 1973, insa doar cu intrebuintari ornamentale, nicidecum pentru productia de biomasa sau cherestea„, explica proprietarul afacerii Paulownia Online.

El recunoaste ca notorietatea plantei a fost cel mai mare dusman al plantatiilor de Paulownia in Romania. „Eu vazusem deja exploatatii mari in Germania, Ungaria sau in Spania – tara cu cele mai mari suprafate din UE. La noi lumea a fost mai reticenta la inceput. E de inteles: exista 28 de soiuri de Paulownia, iar cele care existau la noi nu se pretau la exploatatii agricole pe suprafete extinse”, explica Basoc.

Ce soiuri „merg” in Romania

„In tara noastra se adapteaza cel mai bine din punct de vedere climatic si al solului urmatoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong si Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”, este recomandarea specialistului de la Paulownia Online. O alta recomandare este legata de pH-ul solului unde se face plantarea si care trebuie sa fie intre 4,5 si 7.

Materialul saditor – mai ieftin pentru plantarea de primavara.

Infiintarea unui hectar de plantatie de Paulownia reprezinta o investitie in sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primavara – in lunile aprilie, mai, iunie, cel taziu inceputul lui iulie. „Plantatia poate fi infiintata primavara sau toamna, fara diferente pentru viabilitatea culturii, insa cu o diferenta in costul materialului saditor. Pretul pentru infiintarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro -primavara, iar toamna, pretul pentru aceeasi lucrare este de 2.900 de euro”, explica Paul Basoc.

600 de puieti pe un hectar

Pe un hectar de teren agricol se planteaza 600 de bucati de rasad pentru arborii cultivati pentru cherestea, iar manopera de plantare este gratuita.

Irigarea plantatiei este esentiala

Odata plantat, arborele Paulownia creste vazand cu ochii. Aproape la propriu. Inca din primul an, plantuta de 20-30 de centimentri atinge inaltimea medie de 3 metri. In cazuri fericite, precum cel al unui fermier din Dolj, planta a atins 3,8 metri in doar 6 luni.

Paulownia are nevoie de fertilizare – costa 200-300 de lei/an, de doua prasiri pe an si de toaletare aproape lunara a arborilor. Totodata, irigarea este esentiala. Exista un sistem inovator al carui cost se ridica la 600 de euro/ha.

Recoltare dupa anul 4 de la infiintarea exploatatiei

Vorbind de valorificarea culturii de Paulownia, Paul Basoc spune ca totul depinde de tipul de exploatatie pentru care s-a optat. Astfel, arborele poate fi cultivat in scop ornamental, pentru apicultura, pentru biomasa sau pentru cherestea. La noi in tara, majoritatea clientilor sai au optat pentru ultima varianta, cea care le asigura si cel mai mare profit.

Recoltarea lemnului se face, in medie, in anul 4 sau 5 de la infiintarea exploatatiei, cand diametrul arborelui atinge 18 centimentri. Se obtine o medie de 0,5 metri cubi de la un arbore, iar pretul oferit este de 100 de euro/metru cub de lemn. „La un calcul simplu, din 600 de arbori, se recolteaza 300 de metri cubi, adica cei 30.000 de euro venitul de care vorbeste toata lumea”, garanteaza bistriteanul.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments