Coronavirus. Ce se întâmplă dacă te întorci dintr-o călătorie care se afla într-o zonă roşie

236


Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, pe care se regăsesc acum 44 de state. Astfel, romanii vor fi plasaţi automat în carantină la o întoarcere dintr-o călătorie care se afla în zona roşie.

Autorităţile au actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, pe care se regăsesc acum 44 de state. Persoanele care vin în România din aceste zone vor fi plasate automat în carantină timp de 14 zile. Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi.

Ce se întâmplă dacă te întorci dintr-o călătorie care se afla într-o zonă roşie

Marţi 21 iulie a intrat în vigoare legea 137/18.07.2020, prin care autorităţile revin la obligativitatea auto-izolarii persoanelor care sosesc în ţară din ţări aflate pe „lista roşie”. Ţările pot intra sau ieşi din lista roşie în funcţie de deciziile autorităţilor.

Practic o ţară care acum se afla pe lista roşie şi pentru care se impune auto-izolarea la domiciliu a persoanelor care se întorc din ea, poate ieşi a doua zi din lista roşie iar auto-izolarea nu mai este obligatorie. Aşadar, situaţia este dinamică.

Tot în urmă cu câteva zile autorităţile au actualizat şi lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Chiar dacă nu mai putem vorbi despre zona roşie, totuşi aceste ţări sunt incluse acum într-o aşa numita zona galbenă. Lista, care cuprinde 44 de state, a intrat în vigoare de la data de 27.07.2020 ora 0:00. Astfel, persoanele care vin în România din aceste zone vor fi plasate automat în carantină timp de 14 zile.

„Măsură de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni romani, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l)”, precieaza Grupul de Comunicare Strategică.

Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi.

Întoarcere dintr-o călătorie care se afla în zona roşie. Lista ţărilor din zona galbenă

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, valabilă de luni, 27 iulie.

Sunt considerate tari cu risc epidemiologic ridicat cele în care rata cazurilor noi de îmbolnăvire, din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, e mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară.

Lista ţărilor din zona galbenă, pentru care se impune carantină la o întoarcere dintr-o călătorie este următoarea: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Bahrain, Bolivia, Bosnia şi Herţegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Râca, Ecuador, El Salvador, Eswatini, Guatemala, Honduras, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kargazstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Mexic, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Rusia, Serbia, Singapore, Statele Unite ale Americii şi Surinam.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsura carantinei, deși iniţial a consimţit-o, direcţia de sănătate publică decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.


Sursa: bzi.ro