[ad_1]
Există multe moduri de a controla calitatea alimentelor, dar majoritatea sunt complicate și necesită intervenția specialiștilor. Iată însă câteva trucuri pe care le poți aplica acasă ori chiar la magazin ca să verifici calitatea produselor pe care vrei să le cumperi:
1. Puiul
Fii atent la fibrele albe și la stratul de grăsime prea mare. Acesta e un indiciu că pasărea a fost hrănită cu aditivi hormonali ca să crească repede. Acest tip de carne nu este foarte sănătos. Contează și culoarea. Dacă puiul e galben, atunci carnea nu e proaspătă. Carnea de pui trebuie să fie roz și fermă.
2. Brânza albă
De multe ori, la brânza albă și la brânza cottage se adaugă amidon și grăsimi vegetale. Poți să verifici existența lor folosind o picătură de iod. Dacă brânza cottage conține amidon, va căpăta o nuanță albastră; dacă nu, nu își va schimba culoarea. Lasă puțină brânză albă la temperatura camerei. Dacă există grăsimi vegetale, în câteva ore culoarea se va modifica și va fi acoperită de o crustă galbenă.
3. Mierea
Fii atent/ă la cum se scurge mierea de pe lingură. Produsul falsificat se scurge în mod intermitent și formează o băltoacă, iar o miere bună se scurge din belșug, elastic și formează o umflătură. Aroma de caramel este un indiciu că mierea a fost încălzită, iar dulceața excesivă sugerează că mierea conține zahăr.
4. Frișca
Ca să verifici dacă frișca are uleiuri vegetale sau nu, amestecă o lingură de frișcă într-un pahar cu apă caldă. Produsele de calitate inferioară formează fulgi albi, iar cele bune se transformă într-un lichid omogen.
5. Fructele și legumele congelate
Verifică dacă produsele congelate au gheață pe ele. Dacă da, înseamnă că au fost depozitate într-un mod incorect.
6. Peștele
Peștele nu foarte proaspăt are ochii și branhiile întunecate. Peștele proaspăt are mereu solzi strălucitori.
7. Carnea
Atunci când trebuie să alegi carne, apas-o cu un deget. Carnea proaspătă e fermă și revine repede la forma inițială. Taie o bucată. Dacă înăuntru carnea e închisă la culoare și are un contur clar, a fost înmuiată ca să pară proaspătă. Șterge-o ușor cu un șervețel. Carnea proaspătă nu va lăsa multă umezeală nici pete mari de sânge.
8. Condimente proaspete
Dacăcondimentele sunt proaspete, dar marginile cad, culoarea e prea închisă, iar tulpinile sunt prea mari, cel mai probabil au fost ajutate să crească – cu ajutorul nitraților.
9. Cașcavalul
Poți afla dacă brânza are uleiuri vegetale după următoarele indicii: produsele de calitate proastă se fărâmițează atunci când le tai (asta nu e însă valabil pentru tipurile dure de parmesan), iar în aer liber se întăresc și se crapă. Lasă o bucată de brânză afară și observ-o: un tip bun de cașcaval se va înmuia, pe când un tip de cașcaval de o calitate inferioară se va întări, iar pe suprafața sa vor apărea picături de oțet.
10. Înghețata
Pune înghețata pe o farfurie – un produs vegetal se va topi repede, iar mai apoi se va transforma într-o băltoacă semitransparentă. Cea naturală își păstrează consistența cremoasă.
[ad_2]