Cum să scapi de vergeturi

267


Multe femei (și bărbați) se confruntă cu fenomenul vergeturilor. Nu sunt periculoase pentru sănătate, dar provoacă un disconfort emoțional considerabil și chiar nemulțumire față de corpul lor. Vă vom spune de ce apar vergeturile și cum să le faceți față.

Pielea este alcătuită din trei straturi principale: epiderma (stratul exterior), dermul (stratul mediu) și hipodermul (stratul cel mai adânc). Vergeturile se formează la nivelul dermului ca urmare a ruperii țesutului conjunctiv. Derma conține fibre speciale care permit pielii să se întindă pe măsură ce corpul nostru crește. Cu toate acestea, creșterea rapidă sau creșterea rapidă în greutate pot duce la întinderea excesivă și la ruperea acestor fibre.

Vergeturile sau vergeturile sunt dungi lungi, paralele, care diferă prin culoare și textură de pielea din jur. Practic, vergeturile apar pe abdomen, piept, coapse, fese, dar pot apărea și pe alte părți ale corpului – spate, brațe, vițe. Vergeturile se formează atât la femei, cât și la bărbați, dar cel mai adesea se găsesc la fete.

Vergeturile pot apărea pe piele în diferite moduri: sub formă de dungi albicioase de mică adâncime, mici cicatrici roz pal, defecte cicatriciale longitudinale de o culoare albastru-visiniu care devin ușoare în timp , sau sub formă de linii înguste sau largi. Culoarea originală (roșu sau violet) a striaților se datorează vaselor de sânge vizibile prin lacrimile din derm. Dar, în cele din urmă, majoritatea vergeturilor se estompează.

Motive pentru apariția vergeturilor

Formarea vergeturilor este cauzată de întinderea pielii (de fapt, de aceea a apărut cuvântul vergeturi). Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: pubertate,  creștere sau pierdere extremă în greutate, sarcină (mai ales după săptămâna 25), ereditate, utilizarea corticosteroizilor (medicamente utilizate pentru tratarea eczemelor), apariția unor boli precum sindromul Marfan și sindromul Cushing.

Cum să scapi de vergeturi

Specialiștii oferă mai multe proceduri care pot reduce sau elimina complet vergeturile. Termoliza va ajuta să scăpați complet de vergeturi.

Când încercați să scăpați de imperfecțiunile pielii, nu ar trebui să vă bazați pe diverse produse cosmetice sub formă de geluri, creme și uleiuri, ale căror producători promit că în câteva săptămâni nu veți vedea celulita sau vergeturile. Din păcate, toate acestea sunt trucuri de marketing.

Cum se previn vergeturile

Este destul de simplu: mâncați alimente sănătoase bogate în vitamine și minerale, faceți exerciții fizice și controlați-vă greutatea corporală – evitați modificările bruște ale greutății.


Sursa: bzi.ro