luni, decembrie 23, 2024
AcasăCulinarCum se face coliva: Preparatul cu cea mai mare semnificație religioasă

Cum se face coliva: Preparatul cu cea mai mare semnificație religioasă

[ad_1]

Putem învăța cum se face coliva după modul tradițional în care o preparau și bunicii noștri. Totuși, originile acestui preparat sunt mult mai îndepărtate. Coliva nu este numai unul dintre cele mai gustoase preparate preferate de poporul român. Aceasta este servită atunci când vine vorba de pomenirea morților, praznice, înmormântări.

Coliva are o semnificație puternică pentru domeniul religios. Încă de la începuturi, aceasta a fost asociată cu moartea și reînvierea. Este dovada creștinilor că există nemurirea și că noi, păcătoșii, o putem atinge. Grâul din care este făcut ar trebui să ilustreze acest lucru. Bobul de grâu trebuie, mai întâi, îngropat în pământul fertil pentru a începe să încolțească și să prindă, cu adevărat, viață. În acest fel ne asemănăm și noi, oamenii, cu grâul. Înainte de a reînvia și de a trăi veșnic, trebuie să fim îngropați creștinește.

În cadrul poporului român, probabil fiecare neam are o rețetă proprie după care gătește coliva. La fiecare pomană primită, puteți observa că acest desert are o  altă textură și densitate, iar gustul este mereu puțin diferit. Fiecare familie deține secretele și trucurile lăsate din generație în generație.

diferite tipuri de coliva asezate pe masa
În cadrul poporului român, probabil fiecare neam are o rețetă proprie după care gătește coliva

Ingredientele pentru coliva tradițională

Depinde de fiecare cât de multă colivă dorește să prepare. Pentru o cantitate chiar decentă de colivă vom avea nevoie de aproximativ 1 kg de grâu (sau mai bine spus de arpacaș, care deja este șlefuit și pregătit). La această cantitate de grâu ar fi potrivit aproximativ 2,5 litri, poate chiar 3 litri.

Pe lângă aceste ingrediente principale vom avea nevoie de aproximativ 600 de grame de zahăr tos (adică zahărul alb). Puteți folosi ca înlocuitor mierea de albine. Este chiar recomandat, pentru un gust cât mai autentic. La începuturile acestei tradiții, coliva era preparată din grâu fiert cu miere de albine.

Desigur, pentru mai multă aromă vom folosi și câteva esențe de rom și niște zahăr vanilat. Ne vom folosi și ne nucă, în această rețetă tradițională. În jur de 700-800 de grame de nucă ar trebui să ne fie suficiente.

Desigur, niciun preparat nu trebuie să fie lipsit de clasicul vârf de sare.

coliva
La începuturile acestei tradiții, coliva era preparată din grâu fier cu miere de albine.

Cum se face coliva: Modul de preparare

Grâul (sau arpacașul) trebuie spălat foarte bine, în mai multe ape, până când apa rămâne limpede. Mai apoi, acesta trebuie scurs foarte bine de apa în care a fost spălat. Luăm apa rece pe care o aveam pregătită și o turnăm în oala în care se află grâul. Putem pune deja vârful de sare, iar amestecul este gata de pus pe foc.

Atunci când observăm că fierbe apa, putem începe să amestecăm din când în când, stând cu ochii pe oală. Când procesul de fierbere se întețește, trebuie să începem să amestecăm din ce în ce mai des. În această etapă putem adăuga și zahărul.

După ce amestecul este fiert în întregime va trebui lăsat la fiert. Îl puteți acoperi cu un prosop sau un capac pentru a nu se usca prea tare la suprafață.

coliva
Bomboanele și drajeurile mici și colorate nu lipsesc de pe acest preparat

A doua zi, când acest amestec se răcește, putem începe prin a turna esențele de rom, deasupra. Este vremea să punem și nuca pe care am măcinat-o, iar apoi să amestecăm foarte bine.

Astfel, am terminat compoziția. Urmează ca fiecare să-și aleagă modul în care dorește să decoreze coliva. Pentru decor se poate folosi tot nucă sau poate cocos. Bomboanele și drajeurile mici și colorate nu lipsesc de pe acest preparat. Adeseori, se folosește pudra de cacao pentru un model specific.

Există păreri împărțite despre cum se face coliva, așa cum se întâmplă la aproape orice preparat. Însă, varianta tradițională este cea mai potrivită pentru a fi servită în activitățile bisericii.

coliva
Varianta tradițională este cea mai potrivită pentru a fi servită în activitățile bisericii.

Secretele unei pâini de casă

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments