sâmbătă, mai 18, 2024
AcasăSocialTeatrul ”Luceafărul” din Iași va fi reabilitat și modernizat. Valoarea lucrărilor se...

Teatrul ”Luceafărul” din Iași va fi reabilitat și modernizat. Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 2.3 milioane de euro – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

[ad_1]

După aproape 35 de ani, Teatrul ”Luceafărul” din Iași va fi restaurat și reabilitat. Acest faimos imobil, punct de atracție și simbol pentru mii și mii de copii, tineri și părinți, ar putea beneficia de modernizări. Proiectul ce vizează Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași a fost depus la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice – Direcția Județeană pentru Cultură

Aflat în centrul orașului Iași, Teatrul pentru Copii și Tineret ”Luceafărul” din Iași va fi restaurat și reabilitat, după 35 de ani! Pentru înlocuirea ferestrelor, reparații la interior, schimbarea scaunelor și modernizarea spațiilor, ar fi nevoie, conform vechilor estimări, de 2.3 milioane de euro. Proiectul este în faza Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI). Proiectant/elaborator este arh. Ioan Munteanu – SC Artehnis SRL și SC Artehnis Arhidesign SRL. Regim de protecție: Centrul istoric şi Curtea Domnească, Biserica „Sf. Nicolae Domnesc” şi fragmente din zidul de incintă și Biserica „Sf. Lazăr” (Biserica de la Vama cea Mare).

Clădirea Teatrului ”Luceafărul” din Iași, restaurată și reabilitată

Acest faimos imobil, inaugurat în 1987 la Iași, ar putea fi transformat și modernizat! Recent, entitatea care are în administrare construcția, anume Consiliul Județean Iași (CJI), a lansat un proiect de hotărâre ce vizează suma de 143,34 de mii de lei. Aceasta a fost aferentă obiectivului de investiții

”Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret «Luceafărul Iași»”, pentru actualizarea/elaborarea documentației tehnico-economice (Expertiză Tehnică, DALI și Certificat de performanță energetică și audit energetic).

Este vorba despre probarea creditelor bugetare pe anul 2022 pentru acest obiectiv de investiții care se va realiza ca acțiune multianuală, în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă, în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice, gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice ce se va derula prin Administrația Fondului pentru Mediu.

”Aceste lucrări sunt esențiale, trebuie să refacem design-ul la sală, să actualizăm totul. Din fericire, nu trebuie să intervenim la fundație, dar să nu uităm că la Teatrul ”Luceafărul” din Iași, din 1987, nu au fost făcute intervenții majore, ci doar ”cârpeli”, arăta Ioan Holban, directorul de la ”Luceafărul”.

La 1 martie 1950 – data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul ”Luceafărul” Iași

Ca dată istorică, de reliefat este faptul că, pe 1 martie 1950, un înscris oficial consemna data de naștere a ceea ce astăzi este Teatrul ”Luceafărul” Iași. ”Străbunicul” acestuia se numea Teatrul de Păpuși de Stat Iași, iar sediul era, de fapt, o săliță din curtea Bisericii Catolice de-atunci, un fost cinematograf cu 200 de locuri. În 1973, numele instituției s-a schimbat în Teatrul pentru Copii și Tineret Iași, iar, în 1977, după cutremur, trupa s-a mutat la Casa de Cultură a Studenților. Un deceniu mai târziu, artiștii s-au instalat în clădirea care a fost construită special pentru ei (decembrie 1987), iar numele complet a devenit Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” Iași.

După ce Teatrul ”Luceafărul”, clădire amplasată în plin centrul orașului Iași, va fi restaurat și reabilitat, patrimoniul cultural se va îmbogăți.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments