vineri, mai 17, 2024
AcasăCulinarCum se face maiaua de casă? Trucuri pentru o pâine gustoasă

Cum se face maiaua de casă? Trucuri pentru o pâine gustoasă

[ad_1]

Ce este maiaua? Ei bine, vorbim despre ingredientul principal, datorită căruia creşte aluatul pentru pâine. Tehnica folosirii ei este foarte veche. Bineînţeles, acest agent de fermentare se poate folosi nu doar pentru aluatul de pâine, ci şi cel de cozonac şi biscuiţi. Hai să aflăm acum cum se face maiaua de casă.

Pâinea de casă este cea mai bună. Degeaba se face reclamă la diverse produse de panificaţie. Nimic nu este la fel gustos şi de aromat precum pâinea de casă. Ca să nu o faci cu drojdie din magazin, îţi recomand maiaua. Mai jos găseşti reţeta pentru ea şi modul de preparare.

Cum se face maiaua de casă

Chiar dacă ia un pic mai mult timp până e gata, te asigur că e mult mai bună din punct de vedere calitativ decât clasica drojdie verde sau uscată, de prin magazine.

Ingrediente:

  • 50 gr făină integrală
  • 60 ml apă la temperatura camerei

Mod de preparare:

Foarte simplu! Pune ambele ingredientele într-un borcan de circa 800 ml. Maiaua va începe să crească, în general, din a treia zi, de aceea ai nevoie de un recipient mai mare. Amestecă bine ingredientele în borcan, apoi pune un şervet peste gura borcanului. Astfel împiedici oxigenarea aluatului.

După 24 de ore se adaugă iarăşi 50 gr făină integrală şi 60 ml de apă la temperatura camerei. Cu alte cuvinte, nu faci decât să „hrăneşti” maiaua. Amestecă, acoperă şi lasă deoparte. A treia zi, adică după alte 24 de ore, repetă pasul. După maxim 4 zile, aşadar, vei fi pus în borcan cam 180 ml de apă şi 150 gr de faină.

De ce trebuie hrănită maiaua? Pentru a continua să fermenteze. Dacă nu îi adaugi nimic, procesul de fermentaţie se opreşte. Îţi dai seama când începe să fermenteze în momentul în care la suprafaţă se formează mici băşicuţe.

Din momentul în care vei folosi din maia, restul se depozitează în frigider. Ori de câte ori iei din ea, asigură-te că, mai apoi, o hrăneşti, adică adaugi 50 gr făină integrală şi 60 ml apă la temperatura camerei.

Trucuri pentru o maia reuşită

Ţine cont şi de următoarele lucruri, înainte de a te apuca de treabă:

  • ca să obţii o pâine bună, nu contează doar agentul de creştere, ci şi tipul de făină. Evită făina 000. Ideală este cea tip 450 sau făina 650;
  • vasul în care coci aluatul e bine să fie încins în prealabil;
  • în primele 20 de minute, poţi pune în cuptor, sub tava cu aluat, un vas cu apă. După 20 de minute e ok să-l scoţi;
  • crestează pâinea cu un cuţit înainte de a o băga în cuptor. Acest lucru ajuta la mărirea volumului pâinii, prin faptul că permite eliberarea mai rapidă a bulelor de aer;
  • nu tăia pâinea coaptă decât după 4-5 ore, adică atunci când s-a răcit;
  • imediat ce ai scos pâinea, acoper-o cu un prosop. Va fi mai fragedă şi mai gustoasă.

 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments