joi, mai 2, 2024
AcasăSocialDecanul Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași a discutat despre Admiterea...

Decanul Facultății de Agricultură din cadrul USV Iași a discutat despre Admiterea 2021, activități și proiecte ale facultății pe care o reprezintă, relația și parteneriatul cu studenții, dar și despre noile tehnologii agricole conservative la schimbările climatice, în Studioul BZI LIVE – FOTO, VIDEO

[ad_1]

Joi, 27 mai 2021, la ora 15.00, în Platoul BZI LIVE a fost programată o emisiune despre un domeniu vital pentru întreaga populaţie şi o zonă academică extrem de atractivă alături de conf. univ. dr. Denis Topa, decan Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USVIasi) „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Acesta face parte din cadrul Departamentului de Pedotehnica şi activează didactic în arealul disciplinelor: Agrotehnica, Agronomie, Agricultura generală, Fizica solurilor agricole De asemenea, universitarul are ca domenii de cercetare: Sistemele conservative de lucrare a solului, Alternative agrotehnice şi economice pentru o agricultură sustenabila, Agricultura no-tillage, Conservarea şi utilizarea raţională a umidităţii din sol şi adaptarea tehnologiilor agricole conservative la schimbările climatice.

Face parte din Organizaţii ştiinţifice şi profesionale precum: Societatea Româna pentru Ştiinţa Solulul, din 2005; Internaţional Union of Soil Science (IUSS), din 2005; Internaţional Soil Tillage Research Organisation – ISTRO, din 2006 şi Balkan Environmental Association (BENA), din 2018. În acest context, alături de acesta vor fi reliefate elemente ce ţin de: Admiterea 2021, activităţi şi proiecte ale facultăţii pe care o reprezintă, relaţia şi parteneriatul cu studenţii, cercetare şi activitate didactică.

Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu şi marele proiect „Agriecotec”

Pe de altă parte, alături de conf. univ. dr. Denis Topa au fost prezentate detalii despre Institutul de Cercetări pentru Agricultură şi Mediu (ICAM), un proiect finalizat în 2015 cu o investiţie de aproximativ 10 milioane de euro. În cadrul acestui institut, cadrele didactice din Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi fac cercetare, studenţii îşi definitivează proiectele de diploma/disertaţie dar sunt importante colaborări şi cu sau pentru mediul privat, pentru fermierii din Regiune Nord-Est, în cadrul unor proiecte de impact. De asemenea, un major proiect aflat în derulare, şi care a fost în prim-planul dialogului este cel intitulat „Agriecotec”. Acesta contribuie la facilitarea transferului de noi tehnologii integrate, durabile şi nepoluante pentru cultivarea plantelor agricole, în conformitate cu Politică Comună Agricolă 2014-2020 şi Programul Orizont 2020, în vederea creşterii rentabilităţii şi a siguranţei alimentare, prin integrarea IMM-urilor în activitatea de cercetare, ca principal co-interesat al output-urilor.

Scopul proiectului se va realiza prin următoarele obiective: promovarea serviciilor de cercetare ale ICAM în mediul economic agricol din Regiunile de Dezvoltare Nord – Est şi Sud – Est; consolidarea relaţiilor contractuale cu partenerii prezenţi, în domeniul transferului de cunoaştere; constituirea a minim 25 de parteneriate noi cu actori din mediul economic agricol pentru transfer de cunoştinţe; crearea de informaţie ştiinţifică în domeniul bioeconomiei (minim 60 de publicaţii ştiinţifice şi un ghid de bune practici pentru agricultori); transfer de informaţie ştiinţifică din domeniul bioeconomiei între mediul universitar de cercetare şi mediul economic agricol prin constituirea unei platforme specializate.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments