duminică, mai 19, 2024
AcasăSocialEc. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie: A început activitatea compartimentului...

Ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie: A început activitatea compartimentului de Terapie Izotopică

[ad_1]

Din luna martie 2021 a început activitatea compartimentului de Terapie Izotopică din cadrul Institutului Regional Oncologic Iași. Astfel de centre de tratament cu iod radioactiv mai există doar în orașele universitare Cluj, București, cel din Iași fiind un real ajutor pentru pacienții din zona Nord-Est a României care până în prezent erau nevoiți să se adreseze celorlate două spitale.  Terapia Izotopică (iod radioactiv) este destinată pacieților cu cancere tiroidiene diferențiate papilar/folicular fiind o terapie adjuvantă excelentă pentru aceste tipuri de cancere după intervenția chirurgicală suferită anterior.

Compartimentul se află amplasat la parterul clădirii din Iași str. Ion Creangă nr. 5 iar amenajările  în sumă de 930.000 lei au fost asigurate din venituri proprii.

 În prezent incidență cancerelor tiroidiene se află între 7% – 15% dintre gușile nodulare, iar peste 90% din cazurile neoplaziilor tiroidiene sunt cancere diferențiate de tipul papilar și folicular ce ar putea beneficia și de tratamentul cu iod radioactiv.

Scopul principal al terapiei posttiroidectomie este de a îmbunătăți supraviețuirea generală și specifică, de a reduce riscul de persistență/recurență a bolii, de a permite stadializarea cât mai corectă cu stratificarea riscului asociat. Intervenția chirurgicală completă a tumorii tiroidiene și a ganglionilor afectați este pasul cel mai important în tratamentul carcinomului diferențiat tiroidian urmat apoi de tratamentul cu iod radioactiv. 

Un alt rol foarte important în utilizarea Terapiei izotopice este cel de tratament al hipertiroidiilor (exemplu Boala Basedow) care nu sunt controlate adecvat medicamentos, sau necesită o conduită terapeutică definitivă. 

Internarea pentru terapia izotopică are loc după evaluarea și consultul endocrinologic prealabil din cadrul Compartimentului de Endocrinologie  IRO Iași. Tratamentul cu iod radioactiv constă în înghițirea unei capsule administrate de medicul de medicină nucleară din cadrul Laboratorului de Medicină Nucleară IRO Iași, fără un gust particular, luată cu un pahar mare de apă. 

Internarea durează aproximativ  5 zile. În cazul unei doze mici de iod radioactiv, cum este cazul hipertiroidiilor, internarea poate dura chiar 2 zile.. 

Izolarea pacienților are loc în saloane special amenajate pentru radioprotecția pacienților cât și a personalului medical și a persoanelor din jur. Pe parcursul tratamentului pacienții dispun de tot confortul internării în regim hotelier. 

Externarea va avea loc când măsurătorile radioactivității indică o valoare sub limita admisă de autorități, astfel reinserarea pacienților în viața de zi cu zi să nu fie o problemă. Pacienții externați vor respecta timp de câteva zile regulile de radioprotecție față de persoanele din jur, apoi rutina zilnică poate fi reluată.

Detaliile privind măsurile respectate de pacienți înaintea internării și după externare se pot accesa pe site-ul www.iroiasi.ro la Informații pentru Pacient – Ghidul pacientului internat pentru tratament cu Iod Radioactiv sau la numerele 0374 27 88 10 / 0374 27 88 11 – interior 455. 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments