duminică, mai 5, 2024
AcasăActualitateEste oficial, SIIJ va fi desființat. Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul

Este oficial, SIIJ va fi desființat. Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul

[ad_1]

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi, 11 martie 2022, decretul pentru promulgarea legii privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Decizia lui Iohannis survine în aceeași zi, în care Curtea Constituțională a publicat, după doar două zile, motivarea deciziei prin care a respins excepțiile de neconstituționalitate invocate de USR și AUR împotriva legii de desființare a Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

USR i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea desființare a SIIJ

USR i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de desființare a SIIJ propusă de Cătălin Predoiu, înainte de emiterea avizului Comisiei de la Veneția, care urmează să fie publicat în 19 martie.

De asemenea, USR a atacat la CCR proiectul care prevede desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, atrăgând atenția că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiției nu implică desființarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituții.

Senatul a adoptat, la sfârșitul lunii trecute, desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Proiectul de lege menţionează că posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei speciale la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi vor fi preluate de Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Conform actului normativ, urmărirea penală se efectuează de procurori anume desemnaţi de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioadă de patru ani, potrivit procedurii prevăzute, denumiţi „procurori anume desemnaţi”.

Plenul şi-a însuşit modificarea adoptată de Comisia juridică a Senatului, la propunerea membrilor PNL, PSD şi UDMR din comisie, amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor, astfel că magistraţii asistenţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Curţii Constituţionale vor fi eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments