miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăMondenEste periculos să dormiți cu lentile de contact?

Este periculos să dormiți cu lentile de contact?

[ad_1]

Aproximativ o treime dintre persoanele care poartă lentile de contact uneori adorm în ele. Și apropo, majoritatea oamenilor se simt minunat după ce se trezesc și nu experimentează nimic mai grav decât puțină uscăciune, cu care picăturile de ochi ajută să facă față. Dar este chiar atât de sigur?

Este sigur să dormiți cu lentilele de contact?

În cursul cercetărilor, oamenii de știință au descoperit că aproximativ 85% dintre adolescenți, 81% dintre adulții cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani și 88% dintre persoanele în vârstă fac greșeli atunci când folosesc lentile. Cel mai adesea uită să-și scoată lentilele înainte de culcare.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) declară că este nesigur, deoarece dormitul cu lentile de contact crește de șase ori riscul unei infecții oculare. Acest lucru, la rândul său, poate duce la deteriorarea corneei, intervenții chirurgicale și, în cazuri rare, pierderea vederii. Apropo, acest lucru se aplică în mod egal lentilelor pentru corectarea vederii și decorative.

Cum crește somnul cu lentile de contact riscul de infecții oculare?

În ciuda faptului că ochii noștri vin în contact cu bacteriile în fiecare zi, bolile infecțioase sunt rare, deoarece corneea (membrana exterioară transparentă a ochiului) este o barieră naturală de protecție. Umezeala și oxigenul sunt necesare, astfel încât funcția de protecție să nu slăbească .

În timp ce ești treaz, clipești, ceea ce îți menține ochii hidratați și țesuturile primesc suficient oxigen . Lentilele de contact acoperă corneea, interferând cu producerea de umiditate și oxigenarea țesuturilor. Când dormiți în lentile, acest proces este intensificat, ca urmare, celulele corneei își pierd capacitatea de a rezista eficient bacteriilor.

Cu ce ​​infecții vă puteți confrunta dacă dormiți cu lentile de contact?

Dormitul cu lentile de contact poate duce la dezvoltarea infecțiilor oculare:

Cheratita bacteriană

Cel mai adesea, această boală este cauzată de Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa. Aceste bacterii se găsesc în corpul uman și în mediu. La risc sunt cei care poarta lentile pe termen lung, al căror sistem imunitar este slăbit, și care au leziuni oculare.

Cheratita acantamibă

Această boală este cauzată de amibă din genul Acanthamoeba. Se găsesc în apă – apa de la robinet, în râuri, lacuri, bazine. Deci, dacă v-ați clătit lentilele cu apă, ați înotat în iazuri și cu atât mai mult decât ați dormit în lentile, sunteți în pericol.

Cheratita fungică

Dezvoltarea acestei boli este asociată cu multiplicarea microorganismelor fungice patogene. Sunt în pericol cei care poartă în mod constant lentile de contact. Leziunile oculare cu introducerea directă a ciupercii pe suprafața deteriorată a corneei și utilizarea medicamentelor steroizi locale în tratamentul bolilor oculare sunt, de asemenea, considerate ca fiind o cauză comună .

Niciuna dintre aceste infecții nu trebuie lăsată netratată și, pe termen lung, pot duce la vedere încețoșată sau chiar la orbire.

Dar dacă dormi o singură dată în lentile?

Dacă adormiți cu lentilele puse, scoateți-le imediat ce vă treziți. Nu purtați lentilele toată ziua și acordați atenție senzațiilor. Dacă observați semne de infecție, consultați imediat un specialist.

Semne ale unei infecții oculare

  • scăderea acuității, vedere încețoșată,
  • roșeață, durere în ochi,
  • sensibilitate crescută la lumină,
  • lacrimare,
  • senzație de corp străin în ochi.

Cum se poartă lentilele corect

Deoarece lentilele sunt în contact strâns cu ochii, luați aceste precauții:

  • nu înotați sau faceți o baie fierbinte sau duș cu lentile,
  • spălați-vă mâinile cu apă și săpun înainte de a pune sau scoate lentilele,
  • folosiți soluții speciale pentru depozitarea și îngrijirea lentilelor de contact, nu folosiți soluție salină sau apă pentru aceasta – nu pot dezinfecta lentilele,
  • spălați lentilele cu soluție înainte de a le pune în recipient,
  • se toarnă în fiecare zi soluție nouă în recipientul de depozitare a obiectivului,
  • schimbați lentilele și recipientele în timp util,
  • Pentru călătorii, cumpărați soluția de lentile într-un pachet mic; nu revărsați dintr-o sticlă mare în recipiente care ar putea fi contaminate.

 

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments