[ad_1]
Jurnalistul Ion Cristoiu scrie, în această dimineaţă pe propriul blog despre modalitatea prin care USR-PLUS a făcut din AUR un partid frecventabil. Redăm, integral editorialul publicat de jurnalistul Ion Cristoiu:
Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, Robert Turcescu m-a întrebat Cine e câştigătorul Crizei politice din aceste zile.
Deși eu n-aș numi Criză politică spectacolul de lumini și fum din aceste zile, pentru că deocamdată din punctul de vedere constituțional nu s-a întâmplat nimic deosebit, am răspuns fără să clipesc:
Alianța pentru Unirea Românilor.
Timpul scurt repartizat răspunsului meu nu mi-a dat posibilitatea să-mi depăn argumentele și raționamentele.
O voi face aici.
Scorul de 10% obținut la scrutinul din 6 decembrie 2020 de AUR, un partid până atunci necunoscut în spațiul mediatic (prevăzând cu puțin timp înaintea scrutinului, după ce i-am luat lui George Simion, liderul AUR, un interviu pentru CristoiuTv, că partidul pe care-l conduce va intra în Parlament, mulți confrați s-au uitat la mine ciudat, neîndrăznind să-mi spună, mai tineri fiind, c-am luat-o pe arătură) a surprins pe toată lumea.
Pentru forțele de Dreapta, conduse de Klaus Iohannis, s-a conturat rapid un pericol:
Cel al colaborării parlamentare dintre PSD și AUR, inclusiv la o Moțiune de cenzură. De altfel, descumpăniți, liderii PSD n-au avut inspirația de a-i contacta pe liderii AUR pentru ca împreună să meargă la Cotroceni cu o propunere de premier. Și altfel ar fi fost șahul dat lui Klaus Iohannis, dacă i s-ar fi cerut un premier din partea a 40% din electorat, decât doar din partea a 30%.
Pentru forțele de Dreapta, pentru Sistem s-a pus problema unei mari Operațiuni menite a crea AUR o astfel de imagine încât partidul să fie izolat în Parlament și să provoace reticență alegătorilor, ca orice partid declarat nefrecventabil.
Nucleul Operațiunii l-a constituit crearea funcției guvernamentale de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Comunicatul prin care se anunța înființarea funcției, dar și atribuirea lui Alexandru Muraru înfățișa astfel misiunea Reprezentantului:
„Reprezentantul special va asista, consilia și reprezenta pe Primul-Ministru, oferind expertiză în elaborarea, coordonarea și dezvoltarea politicilor memoriei, prevenirea și combaterea antisemitismului, a xenofobiei, extremismului și a altor forme de intoleranță, discurs instigator la ură și violență simbolică.”
Folosindu-se în chip abuziv de funcția încredințată, Alexandru Muraru, nu numai Reprezentant special, dar și lider județean de Iași al PNL, a declanșat o campanie sinistră menită a dovedi că în România lui 2021 asistăm la o recrudescență primejdioasă a fascismului, antisemitismului, urii de rasă, xenofobiei. Punctul de plecare al tuturor argumentelor îl constituia intrarea în Parlament a Alianței pentru Unirea Românilor. În cadrul interviului luat lui George Simion pentru CristoiuTv l-am chestionat serios pe liderul partidului în legătură cu opinia sa despre Mișcarea Legionară. George Simion nu și-a îngăduit nici măcar o nuanță în delimitarea decisă de Mișcarea legionară. De altfel cine studia fără părtinire Programul AUR sesiză imediat că e vorba de un partid antisistem, afirmat pe fondul Pandemiei și mai ales al Hărțuirii Bisericii de către Autorități. Succesul AUR printre românii din străinătate își avea explicația în apropierea de problemele milioanelor de români simpli din străinătate. Probleme care țineau de viața lor dificilă, dar și de sentimentul înstrăinării. În timp ce USRPLUS se concentrase pe Diaspora anticomunistă, obsedată de luptă cu un comunism românesc demult dispărut, AUR se adresa Diasporei care muncea în condiții grele.
Deși în realitate, AUR n-avea nici o legătură cu fascismul, cu antisemitismul, Operațiunea Izolării AUR a reușit. La reușită a contribuit și o mare parte a Presei de casă a USRPLUS. Aceasta deoarece dintre partidele parlamentare USRPLUS a fost cel care a intrat în jocul lui Alexandru Muraru. Cele mai multe atacuri împotriva AUR etichetat drept partid extremiste, au venit de la liderii USRPLUS. Pentru a face din membrii AUR niște fasciști au fost răstălmăcite cărțile scrise de intelectualii partidului, falsificate declarații publice. Operațiunea nu s-a dat în lături nici de la Diversiuni ordinare. Tărăboiul creat de e-mailul violent antisemit primit de Maia Morgenstern, nici azi limpezit public, avea drept nucleu semnarea e-mailului de către un așa-zis membru AUR. Nu încape vorbă că reușita și-a avut cauza și în slabă reacție a liderilor AUR. Mereu în defensivă, intimidați de virulența atacurilor, liderii AUR au adâncit suspiciunea că e vorba de un partid de Extremă dreaptă.
Reușita Operațiunii a avut drept consecință izolarea AUR pe scena politică și mediatică. Prudent, PSD-ul, aflat în plin proces de spălare a imaginii de partid antioccidental, a evitat colaborarea cu AUR în Parlament. În plan mediatic, AUR a fost evitat, dacă nu chiar boicotat. Cu toate acestea, pe fondul greșelilor comise de Guvernul de Centru-Dreapta, dar și al bruxellizării PSD, manevră care a depărtat partidul de electoratul suveranist și tradiționalist, AUR a crescut în sondaje. Unul dintre ultimele sondaje îl credita cu 15%.
Saltul în sondaje și chiar înscrierea în cursa pentru a fi partid de Guvernământ depindeau crucial de ieșirea AUR din izolarea impusă de Operațiunea asumată de Guvernul Cîțu și de Președinție prin Alexandru Muraru și mașinăria de propagandă pusă la dispoziția sa.
Și această ieșire din izolare a avut drept instrument o formațiune la care nimeni nu se gândea:
USRPLUS.
Nu PNL, nu PSD, nu PMP, formațiuni care, la o adică, le-ai putea găsi ceva comun cu AUR, ci USRPLUS.
În spațiul politic românesc USRPLUS s-a afirmat drept partidul cel mai depărtat de AUR.
În România și în Europa USRPLUS întrece toate partidele românești, chiar și PNL, în planul imaginii de partid european, bruxellez, ateu, proLGBT, internaționalist. Îmbrățișarea unui asemenea partid dă altui partid glazura europeană.
Alierea cu AUR la Moțiunea de cenzură a dat AUR postura de partid frecventabil.
O întreagă Operațiune s-a dus dracului. Nici o alta alianță nu era în stare să dea AUR onorabilitatea care-i lipsea. Dacă adăugăm și lovitură dată de depunerea Moțiunii de cenzură AUR, devenit frecventabil, a făcut un pas uriaș pentru a deveni partid de guvernământ.
[ad_2]