miercuri, noiembrie 20, 2024
AcasăTurismLista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Românii care se...

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Românii care se întorc din aceste state vor intra obligatoriu în carantină

[ad_1]

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă printr-o hotărâre adoptată la finalul săptămânii trecute. Pe lângă aceasta, hotărârea mai prevede şi redeschiderea, începând cu data de 1 septembrie 2020, a restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat joi seara (27 august 2020 n.r.) o hotărâre prin care este actualizata lista ţărilor şi zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pe care se regăsesc acum 43 de state. Persoanele care vin în România din aceste zone vor fi plasate automat în carantină timp de 14 zile. Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special desemnat de autorităţi.

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată. Românii care se întorc din aceste state vor intra obligatoriu în carantină

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat. Pe această listă au fost introduse 43 de ţări, printre care şi Statele Unite, Republica Moldova şi Spania (doar anumite zone).

La întoarcerea din aceste ţări şi zone, persoanele în cauză trebuie să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile.

Sunt considerate tari cu risc epidemiologic ridicat cele în care rata cazurilor noi de îmbolnăvire, din ultimele 14 zile, raportată la 100.000 de locuitori, e mai mare decât cea înregistrată în România în perioada similară.

Lista ţărilor din zona galbenă, pentru care se impune carantină la o întoarcere dintr-o călătorie este următoarea: Aruba, Sunt Maarten, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Peru, Maldive, Bahrain, Columbia, Panama, Brazilia, Puerto Rico, Guam, Israel, Bahamas, Argentina, Kuweit, Suriname, Costa Râca, Statele Unite ale Americii, Insulele Feroe, Bolivia, Spania (regiunile: Aragon, Cataluna, Navarra, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Tara Bascilor, Cantabria, Castilla La Mancha, Castilla y León, La Rioja), Republica Moldova, Qatar, Irak, Belize, Kosovo, Chile, Palestina, Malta, Capul Verde, Andorra, Muntenegru, Namibia, Bosnia şi Herţegovina, Republica Dominicana, Luxembourg, Gibraltar, Paraguay.

Ce se întâmplă dacă te întorci dintr-o călătorie din aceste ţări

Marţi 21 iulie a intrat în vigoare legea 137/18.07.2020, prin care autorităţile revin la obligativitatea auto-izolarii persoanelor care sosesc în ţară din ţări aflate pe „lista roşie”. Ţările pot intra sau ieşi din lista roşie în funcţie de deciziile autorităţilor.

Practic o ţară care acum se afla pe lista roşie şi pentru care se impune auto-izolarea la domiciliu a persoanelor care se întorc din ea, poate ieşi a doua zi din lista roşie iar auto-izolarea nu mai este obligatorie. Aşadar, situaţia este dinamică.

„Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni romani, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr 553/15.07.2020, Anexa 3, art 2, alin 2, lit a) – l)”, precieaza Grupul de Comunicare Strategică.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalca măsură carantinei, deşi iniţial a consimţit-o, direcţia de sănătate publică decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituţionalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Ce mai prevede Hotărârea adoptată joi, 27 august 2020

Pe lângă lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, cele mai importante prevederi ale acestei Hotărâri sunt:

– redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităţilor de cazare, în judeţele unde incidenta cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– limitarea la nivel naţional a programului de funcţionare a teraselor între orele 06.00-24.00;

– creşterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spaţiu închis, respectiv 100 în spaţiu deschis;

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments