marți, mai 7, 2024
AcasăActualitateMafia lemnului atacă din nou! Trei tineri din Orăştie, bătuţi de cinci...

Mafia lemnului atacă din nou! Trei tineri din Orăştie, bătuţi de cinci bărbaţi care furau lemn – VIDEO

[ad_1]

Trei tineri din Orăştie au fost bătuţi crunt în data de 23 februarie 2021. Cinci agresori au împărţit pumni şi le-a distrus o maşină unor tineri care au fotografiat două camioane cu lemn pentru a le verifica în aplicația Inspectorul Pădurii. Poliția a fost chemată la faţa locului, i-a lăsat apoi pe agresori să plece și nu a măsurat lemnul din camioane.

„Mergeți să lucrați, nu mă urmăriți. Îs camioanele mele. Cu ce drept le fotografiezi, ce ești fotograf?”, urlă unul dintre cei cinci atacatori, care se recomandă patronul și proprietarul camioanelor. Acesta a tras de hainele unuia dintre tineri până l-a lăsat la bustul gol, apoi i-a spart capul și luneta mașinii.

„Eu stau în zonă și văd de ani de zile camioanele cu lemn care trec. Cele din seara aia aveau cod (n.r. – aviz), dar erau pline ochi. Mi-am dat seama că e ceva în neregulă. Am vrut să-i fotografiem, dar au sărit pe noi”, povestește Bogdan Pătrașcu, 19 ani, unul dintre tinerii bătuți. Pe certificatul lui medico-legal scrie 5 zile de îngrijiri medicale.

Unde a avut loc incidentul

Agresiunea a avut loc în apropierea unui depozit de lemne. „Au vrut să mă tragă în curte la ei, ca să mă bată. Mi-au tras câțiva pumni, dar m-am smucit și am rămas dezbrăcat. Telefonul era în geaca pe care patronul o flutură și până la urmă cu el mi-a spart capul”, adaugă Bogdan. Și fratele său care filma a fost alergat și bătut (omul acuza dureri la cap și gât).

Chemată la fața locului, Poliția nu a legitimat agresorii și nici nu a chemat Garda Forestieră să cântărească lemnul – relatează tinerii loviți.

„Mi-am dat seama că șeful echipajului se cunoaște foarte bine cu cei care ne-au agresat. Le vorbeau la persoana a doua. (…) Sugerau să nu facem plângere și să o dăm la pace cu agresorii, că au greșit și ei. Nu au verificat transportul de lemn și nici nu l-au măsurat”, subliniază Bogdan Pătrașcu, potrivit RISE Project.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al Poliției din Orăștie, Bogdan Nițu, susține că agresorii nu au fost legitimați, fiindcă plecaseră deja de la fața locului. Agenții au mai găsit acolo doar victimele și un camion: „Este un dosar penal în lucru pentru loviri sau alte violențe și distrugere. (…) Cercetările continuă în vederea identificării autorilor. (…) Există un cerc de suspecți.”

SUMAL – sistemul de urmărire al materialului lemnos

Potrivit SUMAL 2.0 (sistemul de urmărire al materialului lemnos), unul dintre camioane a plecat din locul incidentului la ora 22:30, către fabrica Yildiz, lângă Pitești.

Datele de la Inspectorul Pădurii arată ca lemnul transportat aparține firmei Bună Natura Trans, unde e administrator un fost consilier local din comună Hălmăgel, Ovidiu Cristian Betea. Compania mai figurează într-un dosar aflat în instanță din 2019, referitor la o amendă pentru o cantitate de lemn care nu se regăsea în avizul pentru transport.

Administratorul Betea spune că nu știe și nici nu-l interesează ce s-a întâmplat. „Și dac-aș știi ce s-a întâmplat, sunt obligat să vă spun? Mașinile alea au făcut transport, nu sunt ale mele. Nu suntem hoți, cum ne credeți dumneavoastră.”

Unul dintre camioane aparține companiei Dady Sprint Transcon, patronată de Jude Adrian Ionel, în vârstă de 31 de ani. Este condusă de facto de tatăl acestuia, Dorin Gheorghe.
Cel din urmă a fost condamnat în 2015 la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală, după ce a tăiat 31 de facturi fictive, semnate atât de el, cât și de fiul său. Frauda s-a derulat pe o altă firmă a lor, iar prejudiciul însumează aproape 230 de mii de lei. Cei doi, tata și fiu, nu au răspuns apelurilor RÂSE.

Camioanele filmate apar înregistrate în sistemul de urmărire a lemnului, SUMAL 2.0, iar fotografiile le arată supraîncărcate. O parte din bușteni depășește limita de sus a răcoanțelor, ceea ce n-a stârnit suspiciuni agenților de poliție.

Legalitatea transportului ar fi fost verificată

Altminteri, legalitatea transportului a fost verificată, zice purtătorul de cuvânt al Poliției Orăștie, Bogdan Nițu: “Figurează ca înregistrat, deci cu documente legale de transport (…), nu înțeleg de unde suspiciunea că nu ar corespunde cantitatea din camion cu cea înscrisă”.

Fără un control la fața locului împreună cu inspectorii Gărzii Forestiere, nu e clar dacă volumul de lemn încărcat l-a depășit pe cel declarat în aviz sau nu.
Bătaia din Orăștie s-a petrecut la câteva săptămâni după ce alte două firme, una din Cluj și a doua din Ghimeș, au supraîncărcat camioanele cu bușteni și au fost prinși cu ajutorul aplicației SUMAL 2.0. Într-unul dintre cazuri, diferența dintre volumul declarat și cel încărcat era de peste 10 metri cubi.

La o zi după incident, Poliția Română a semnat un protocol cu Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor pentru a organiza la nivel național acțiuni aplicate pe noul SUMAL 2.0, lansat pe 1 februarie, se arata într-o postare pe STOP Defrişărilor.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments