sâmbătă, mai 11, 2024
AcasăSocialMiză uriașă la Iași! În joc sunt o casă și un teren...

Miză uriașă la Iași! În joc sunt o casă și un teren de lux, moștenire de milioane a unui faimos proprietar, amplasate în cea mai vânată zonă imobiliară a orașului: Copou – FOTO

[ad_1]

Finalul unui proces istoric! Miza: o casă și un teren de lux, moștenire de milioane a unui faimos proprietar, amplasate în cea mai vânată zonă imobiliară a orașului – Copou, Iași. Este vorba de un dosar istoric, vechi de peste 30 de ani. Consiliul Județean Iași a anunțat (la finalul lunii august 2023) că a fost soluționat blocajul juridic al Muzeului Memorial „Mihail Sadoveanu”, cauzat de o procedură de retrocedare, iar în acest moment sunt demarate toate procedurile în vederea reabilitării acestuia

Un proces istoric a fost finalizat! Miza: o casă și un teren de lux, moștenire de milioane a unui faimos proprietar, amplasate în cea mai vânată zonă imobiliară a orașului – Copou, Iași. Este vorba de un dosar istoric, vechi de peste 30 de ani. Consiliul Județean Iași (CJI) a anunțat (la finalul lunii august 2023) că a fost soluționat blocajul juridic al Muzeului Memorial „Mihail Sadoveanu”, cauzat de o procedură de retrocedare, iar în acest moment sunt demarate toate procedurile în vederea reabilitării acestuia.

Concret, alături de Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași au fost realizate demersurile pentru expertizarea tehnică a clădirii. Deja, CJI a depus și cererea de finanțare pentru consolidarea și reabilitarea celebrului imobil. Asta, prin Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat. Valoarea totală a investiției și, de altfel, suma solicitată de la bugetul de stat este de 9.143.853,67 lei. Durata de implementare este de 36 de luni.

Miză uriașă la Iași! În joc sunt o casă și un teren de lux, moștenire de milioane a unui faimos proprietar, amplasate în cea mai vânată zonă imobiliară a orașului: Copou

Edificiul Muzeului „Sadoveanu” din Iași s-a aflat, ani buni, în litigiu, iar situația juridică s-a rezolvat recent. Supranumit „Casa cu turn”, imobilul în care a locuit scriitorul Mihail Sadoveanu între anii 1918 și 1936 a devenit „teatru de război” între moștenitorii acestuia și statul român. Clădirea în care funcționează Muzeul „Mihail Sadoveanu” este administrată de MNLR, proprietar fiind județul Iași.

Pe suprafața de peste 6.700 de metri pătrați sunt 4 imobile, dintre care cel mai impunător este casa cu pereți din cărămidă și acoperiș din tablă pe o suprafață de 303 metri pătrați. Aceasta se află însă într-un stadiu avansat de degradare, investițiile lipsind cu desăvârșire. Asta din cauza proceselor intentate de moștenitorii lui Sadoveanu, în care aceștia cer revendicarea proprietății. Autoritățile nu au putut demara vreun proces de reabilitare din cauza litigiului. Așadar, Smaranda Caterina Herford, nepoata de drept a scriitorului Mihail Sadoveanu, revendica imobilul de ani buni.

Litigiul a fost pe rolul instanțelor ieșene, dosarul fiind înregistrat încă din anul 2011. Moștenitoarea a solicitat, mai nou, comasarea cererilor de retrocedare. Practic, ea a cerut la pachet terenul și clădirea, în condițiile în care până acum erau cereri distincte. Astfel, s-a ajuns ca Smaranda Herford să se îndrepte împotriva statului român.

Casa este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice din 2004, sub Codul IS-II-m-B-03698

Vila de pe Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 12, care găzduiește, astăzi, Muzeul „Mihail Sadoveanu” a fost înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2004, sub codul IS-II-m-B-03698. În trecut, proprietatea se întindea pe aproximativ 10 hectare de teren. Casa era înconjurată de vii, grădină și pomi, așa cum apare într-un plan de situație realizat în anul 1879. Monumentul este legat de numele lui Mihail Kogălniceanu, George Enescu și Mihail Sadoveanu. Clădirea a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1842. În timpul Primului Război Mondial a locuit aici George Enescu, apoi, între 1918 și 1936, Mihail Sadoveanu.

În 1950, statul român, prin ordinul Consiliului de Miniștri, a confiscat proprietatea lui Mihail Sadoveanu. Casa a fost restaurată între anii 1978 și 1980 ultima oară. Muzeul a fost inaugurat pe 5 noiembrie 1980, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului căruia îi poartă numele.

Acesta este alcătuit acum din 4 camere. Prin expunerea de manuscrise, fotografii, ediții princeps, obiecte personale, precum biroul de lucru folosit în perioada șederii la Fălticeni, cărțile din biblioteca scriitorului, pelerina din stofa purtată în ieșirile prin oraș, câteva dintre pălăriile sale, trofeele de vânătoare, masa de șah, mărturiile pasiunii sale pescărești, sunt ilustrate etapele semnificative ale devenirii sadoveniene. Muzeul are șapte încăperi.

Așadar, final de proces incredibil la Iași! Miza: o casă și un teren de lux, moștenire de milioane a unui faimos proprietar, amplasate în cea mai vânată zonă imobiliară a orașului – Copou.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments