duminică, mai 5, 2024
AcasăSocialO nouă ediție plină de istorie, la Iași! Simpozion internațional „Monumentul –...

O nouă ediție plină de istorie, la Iași! Simpozion internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor”, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021

[ad_1]

Manifestare importantă la Iași. Este vorba despre Simpozionul Internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor”, aflat la cea de-a XXIII-a ediție. Acesta va avea loc între 30 septembrie – 2 octombrie 2021. Evenimentul este organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Iași, împreună cu organizatorii tradiționali. Totul va reuni, ca de fiecare dată, specialiști de talie internațională cu merite deosebite în cercetarea, restaurarea, conservarea și valorificarea patrimoniului mobil și imobil

Cea de a XXIII-a ediție a Simpozionului Internațional „Monumentul – Tradiție și Viitor” se va desfășura în acest an la Iași în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021. Evenimentul, organizat sub patronajul Primăriei Municipiului Iași, împreună cu organizatorii tradiționali, va reuni, ca de fiecare dată, specialiști de talie internațională cu merite deosebite în cercetarea, restaurarea, conservarea și valorificarea patrimoniului mobil și imobil. Deschiderea oficială va avea loc joi, 30 septembrie 2021, de la ora 9:00, la Palatul „Braunstein”.

Vor fi lansate și prezentate trei volume care pun în lumină subiecte de cercetare inedite

Cu acest prilej, vor fi lansate și prezentate trei volume care pun în lumină subiecte de cercetare inedite: „Grădini, case, piețe și locuri. Studii ieșene”, autor prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru; „Arhitectura de veci în România. Cimitire, mausolee, edificii funerare în spațiul extracarpatic (1830 – 1939)”, autor Andreea Pop; și volumul „Monumentul XXII”, coordonat de dr. Aurica Ichim și dr. Lucian – Valeriu Lefter.

De asemenea, vor fi vernisate mai multe expoziții: „Patrimoniul istoric balnear din Banat. Nevoi și provocări”, curator: dr. Florentina Udrea; „Intervenții de urgență ale Ambulanței pentru Monumente”, curator: Celina Gora; „Arhiva de arhitectură: Paul Smărăndescu 75 ani” și prezentarea catalogului expoziției, curator: dr. Oana Marinache; expoziția „Monumente”, curatori: Mircea Lețiu, Evelyne Cușner, Gheorghe Băean; „În lumina culorii” – opera lui Anghel Saligny, curatori: dr. Cornelia Prioteasa, dr. Mircea Dorobanțu; „Great artists of the World”, colecția de gravură George Șerban, curatori: dr. Alexandru Constantin Chituță și Alexandru Gorea; „Lecomte de Nouy – novator în restaurarea monumentelor”, curatori: dr. Tereza Sinigalia și Alexandra Brutaru; „De la Ulița Beilicului la strada Grigore Ghica-Vodă”, curatori: Ina Chirilă, Alexandru Gorea. Secțiunile din acest an sunt: „Viața monumentelor”, „Tehnici și tehnologii de restaurare” și „Lecomte de Nouy, un novator în restaurare…”.

Eveniment cu un real impact asupra societății civile, a mediului academic și antreprenorial

Eveniment cu un real impact asupra societății civile, a mediului academic și antreprenorial, simpozionul reunește specialiști care au preocupări în domeniile cercetării, conservării și restaurării monumentelor istorice. Activitatea „Monumentul – tradiție și viitor” este un moment de întâlnire a unor figuri de prestigiu din cadrul Ministerului Culturii, Academiei Române, Institutului Național al Patrimoniului (INP), din institute de cercetare și universități din România și din străinătate, muzee, specialiști din domeniile cercetării, conservării și restaurării monumentelor istorice. Manifestarea se va desfășura respectându-se măsurile de protecție impuse de pandemia de COVID-19.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments