sâmbătă, noiembrie 9, 2024
AcasăNationalPământul, „lovit” astăzi de o furtună solară. Ce reprezintă acest fenomen

Pământul, „lovit” astăzi de o furtună solară. Ce reprezintă acest fenomen

[ad_1]

O furtuna solară puternică lovește astăzi pământul. Aceasta a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc cu trei zile în urmă. Fluxul de plasmă rezultat a călătorit în acest timp spre pământ cu o viteză de 1.3 milioane de kilometri pe oră.

Furtuna geomagnetica poate afecta sistemele de energie electrica sau poate pune probleme sateliților și astfel sistemelor de navigație bazate pe aceștia. Din fericire, experţii spun că fenomenul nu va avea un impact devastator, însă în zilele următoare lucrurile s-ar putea schimba.

„Pe Soare se află o pată solară şi întotdeauna fenomenele acestea, erupţiile şi furtunile acestea sunt produse de petele solare mari şi avem acum o pată solară mare pe Soare care o să mai producă câteva evenimente.”, a explicat Adrian Sonka, astronom.

Fenomenul va genera aurole boreale care vor putea fi observate pe cer în zonele din apropierea cercurilor polare.

„Este o erupţie solară şi o ejecţie coronală de masă de mică intensitate care a ajuns la Pământ azi, în noaptea asta şi azi, şi influenţează într-un fel câmpul magnetic al pământului şi atmosfera, dar foarte puţin, astfel încât nu se va observa decât o creştere probabil în strălucire a aurorelor boreale.

Episoade asemănătoare ar putea fi înregistrate şi zilele următoare.” a mai explicat astronomul.

Ce este o furtună solară

O furtună solară este un fenomen care are loc datorită activității soarelui. Soarele și activitatea sa interferează cu câmpul magnetic al pământului, chiar dacă steaua este foarte departe de planeta noastră. Există mulți oameni care cred că furtunile solare nu pot provoca daune reale, deși s-a demonstrat în unele ocazii că pot. Aceste fenomene apar ca urmare de rachete solare și de ejecții de masă coronală. Aceste erupții generează un vânt solar și explozii de particule care călătoresc în direcția planetei noastre.

Odată ce intră în câmpul magnetic al Pământului, se poate genera o furtună geomagnetică care poate dura câteva zile. În cadrul furtunii solare avem activitate magnetică la suprafața soarelui și care poate provoca pete solare. Dacă aceste pete solare sunt mai mari, ele pot provoca flăcări solare. Toate aceste activități sunt adesea pline de astm bronșic de la soare. Când această plasmă este ejectată, are loc al doilea fenomen cunoscut sub numele de ejecții de masă coronală.

Datorită distanței dintre Pământ și soare, în mod normal durează aproximativ 3 zile până când particulele ajung. Acesta este unul dintre motivele pentru care puteți vedea Auroră boreală. Soarele are cicluri de 11 ani, iar oamenii de știință au crezut că vârful în care au cea mai mare activitate solară a fost în 2013. Una dintre cele mai grave furtuni solare înregistrate s-a produs în 1859 și este cunoscută datorită evenimentului Carrington. Această furtună solară a provocat grave probleme electromagnetice pe întreaga planetă. Lumina boreală ar putea fi văzută în locuri unde nu poate fi listată în mod normal. Probleme mari au apărut și în dispozitivele electromagnetice.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments