[ad_1]
În ciuda pandemiei de coronavirus cu care ne confruntăm, pârtiile de schi din România sunt pregătite de deschidere. Cei care au în plan o vacanță în perioada următoare trebuie să respecte o serie de reguli, printre care obligativitatea purtării măștii de protecție.
Administratorii pârtiilor de schi de pe domeniul Straja, din Valea Jiului, au anunțat deschiderea sezonului oficial de schi începând cu data de 28 noiembrie.
Pârtiile de schi din România sunt pregătite de deschidere. Masca de protecție este obligatorie
Pandemia de coronavoirus continuă să facă ravagii în România. În aceste condiții, vacantele romanilor din aceasta iarna vor arăta complet diferit față de alți ani. Chiar și așa, în ciuda numărului ridicat de noi cazuri de îmbolnăvire, pârtiile de schi sunt gata de deschidere. Turiștii trebuie să respecte regulile de distanțare și să poarte mască de protecție tot timp.
Spre exemplu, administratorii domeniului schiabil Straja, din Valea Jiului, au anunțat deschiderea sezonului de schi, începând cu data de 28 noiembrie. Potrivit anunțului publicat pe pagina de Facebook, turiștii trebuie să respecte anumite reguli pentru a preveni răspândirea virusului, iar masca de protecție este obligatorie.
„Deschidem oficial sezonul de schi sâmbătă, 28.11.2020. Program de funcționare: 09:00 – 17:00, nocturna funcționează cu minimum 10 persoane. Apelăm la înțelegerea dumneavoastră pentru respectarea normelor împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2: teleschiurile Platoul Soarelui vor avea 3 coloane separate și distanțate pentru îmbarcarea la teleschi.
Turiștii vor fi obligați să păstreze distanța de 2 metri față de persoana din fața lor. Masca de protecție este obligatorie și în spațiile deschise. Măștile medicinale sunt cele acceptate deoarece oferă un grad mai mare de protecție”, se arată în mesajul publicat.
Dispută europeană pe tema stațiunilor montane
La nivel european s-a iscat un conflict pe tema pârtiilor de schi și a stațiunilor montane. Unele țări își doresc deschiderea cât mai rapidă a acestora, în timp ce altele militează pentru ținerea închisă a acestora măcar până după sărbători, din cauza epidemiei.
Țări precum Austria își doresc să mențînă deschise stațiunile montane, care aduc venituri de miliarde de euro, în timp ce Italia cere închiderea stațiunilor în toată Europa, cel puțîn până după Crăciun și Anul Nou.
Germania, care deține președinția Consiliului UE, caută un acord cu țările din Uniunea Europeană pentru a ține stațiunile de schi închise până la începutul lunii ianuarie, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului.
„Voi spune acest lucru deschis: nu vă fi ușor, dar vom încerca (nr. un acord european pentru închiderea stațiunilor de schi)”, a spus cancelarul Angela Merkel, după o discuție cu liderii regionali.
Premierul italian Giuseppe Conte a cerut deja menținerea închisă a stațiunilor de schi până cel puțîn după sărbătorile de iarnă. Italia cere însă o decizie la nivelul întregii Uniuni Europene.
„Dacă Italia ar decide să oprească toate teleschiurile fără niciun sprijin din partea Franței, Austriei și a celorlalte țări, atunci turiștii italieni ar rișca să plece în străînătate și să aducă virusul în Italia”, a declarat Conte, într-un interviu TV.
Poziția României în scandalul stațiunilor montane
Întrebat, miercuri, despre disputa din Europa în legătură cu închiderea stațiunilor montane, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns clar.
„La ultimul consiliu la care am participat nu s-a discutat despre perioada de vacanță, dar între timp știu că în Consiliul Uniunii – care este puțîn altceva, sunt ambasadorii sau adjuncții ambasadorilor -, s-a discutat mult despre stațiunile montane în perioada de vacanță. Opiniile sunt divergente, că să mă exprim așa, iar în ce privește România, noi vom elabora reglementări specifice și vom comunica aceste lucruri, însă măsurile generale rămân valabile și se aplică la toată lumea, indiferent dacă este pe schi, pe patină sau se duce pur și simplu să admire peisajul. Măsurile, restricțiile care sunt în vigoare pentru toată lumea sunt în vigoare și pentru stațiunile de la munte”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
[ad_2]