Pieţe închise. Comerţ cu legume şi fructe în condiții insalubre, lângă toaletă

286


În urma măsurilor luate de autorităţi, pieţele care nu pot fi decopertate au fost închise. Mulţi vânzători, printre care şi pensionari, sunt acum nevoiţi să-şi vândă produsele pe unde apucă. „Taraba” lor este asfaltul sau trotuarul. Nu contează că e vânt, ploaie şi frig, ei îşi desfăşoară activitatea într-un loc impropriu. Așadar, pentru că avem doar piețe închise, comerțul se desfășoară acum în condiții insalubre.

Mai mult, plătesc taxa aproape la fel de mare ca cea dată atunci când îşi desfăşurau activitatea în interiorul pieţelor. Oamenii din Vâlcea, spre exemplu, se plâng că muncesc în condiţii improprii şi că de profit nici nu mai poate fi vorba. Situaţia e asemănătoare în mai multe locuri din ţară.

Tanti Margareta este din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, şi are 73 de ani. De o viaţă vinde la piaţa legume, iar acum nu ştie ce va face. Are zile în care scoate mai puţini bani decât taxa pe care e nevoită să o achite. Vorbim de taxa pentru locul ei de pe trotuar, adică 6 lei…

Iată dialogul cu reporterul de la Observator:

„Doamna Margareta: Nu vedeţi ce e afară, stăm ca câinii aici, ce să facem?

Reporter: Şi vindeţi ceva, se merită?

Doamna Margareta: Nu vândui nici de taxă, taxa mi-o luă. Nu vândui nici de doi lei.

Reporter: Aţi mai fost vreodată în situaţia asta, să vindeţi pe jos?

Doamna Margareta: Nu, dar nu te lăsa, zicea că e infecţie, cum să vinzi pe jos, dar acum văd că e voie.”

Comerț cu fructe și legume în condiții insalubre

Oamenii au fost nevoiţi să-şi improvizeze nişte tarabe amărâte. În lipsă de spaţiu, au ajuns la numai 2 paşi de toaletă publică. Acolo fac comerţ cu legume şi fructe. Clienţii le lasă aşteptaţi, iar frigul le intră în oase. Produsele pentru care au muncit luni de zile, din primăvară şi până acum, riscă să fie aruncate la gunoi. Preţurile au scăzut, poate-poate produsele se vor vinde mai uşor.

Puţini dintre ei şi-au permis corturi sau umbrele. Iată ce spune Petre Vultur, administratorul pieţei:

„Mesele, nu. Sunt mese din beton, module de câte trei, patru, foarte grele şi nu pot fi scoase afară. Pot fi organizate pieţe agroalimentare volante în aer liber.”

Momentan se aşteaptă redeschiderea pieţelor, prin acel amendament. Legea însă nu a fost momentan promulgată. Din această cauză, şi în zilele următoare, oamenii se vor aşeza pe trotuar, cu masa pusă în locuri insalubre, inclusiv printre tomberoane de gunoi.


Sursa: bzi.ro