miercuri, ianuarie 22, 2025
AcasăSocialPoluare la Iaşi! Staţiile de monitorizare ale APM au înregistrat 3 depăşiri...

Poluare la Iaşi! Staţiile de monitorizare ale APM au înregistrat 3 depăşiri ale indicatorului PM 10

[ad_1]

Miercuri, 21 octombrie 2020, reprezentanții APM Iași au transmis faptul că stațiile de monitorizare ale Agenției pentru Protecția Mediului Iași, au înregistrat trei depășiri ale indicatorului PM 10, la Iași.
„În ziua de 20.10.2020, conform datelor furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași în care au fost disponibili cel puţin 3 indici specifici, indicele general de calitate a aerului a fost de la Foarte Bun la Rău”, potrivit reprezentanților APM Iași.

Cauzele poluării pe teritoriul județului Iași

Cauze probabile care cumulat au condus la valori ridicate ale indicatorului PM10 măsurat în mod automat în stația IS-6 înregistrate în data de 20 octombrie 2020. Printrele cele mai importante cauze pot fi enumerate următoarele:
 – emisiile rezultate din traficul auto pe drumul judeţean 249A situat in vecinătatea statiei, aflat într-o stare avansata de degradare;
 – arderi de combustibili pentru încălzire în gospodăriile populației;
 – alte surse locale de emisii (lucrări și activități din gospodăriile populației din zonă – arderi de deșeuri vegetale)
 – lucrări agricole sezoniere.
„Buletinele pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului in județul Iași se pot consulta accesand linkul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer . Datele de calitate a aerului obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real accesand site-ul www.calitateaer.ro unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare”, potrivit APM Iași.

În ce stații din Iași nu au fost înregistrate depășiri ale indicatorului PM10

Conform Agenției pentru Protecția Mediului Iași a transmis faptul că în luna august a anului 2020 nu s-au făcut măsurări de SO2 (dioxid de sulf) în stațiile IS-2 Decebal Cantemir, Aroneanu și Tomești. Astfel, măsurările s-au situat sub valoarea zilnică pentru protecția sănătății umane.

„În luna august 2020 nu s-au făcut măsurări de dioxid de sulf (SO2) în stațiile IS-2 Decebal-Cantemir, Aroneanu și Tomești. Analizoarele au fost trimise în service, conform CSS nr.11/2019, prelungit de actul adițional din 2020. După repornire, analizoarele au fost în probe/teste pe amplasamente. Concentrațiile mediilor zilnice de SO2, înregistrate în stațiile automate în luna august 2020, s-au situat sub valoarea zilnică pentru protecția sănătății umane. În luna august 2020 nu a fost atins pragul de alertă în niciuna dintre cele trei stații de monitorizare din județul Iași”, potrivit APM Iași.

Poluarea la Iași s-a redus semnificativ în luna august 2020

Odată cu pandemia de coronavirus, poluarea la Iași a scăzut în luna august 2020, conform datelor furnizate de stațiile de monitorizare a calității aerului, deținute de Agenția pentru Protecția Mediului (APM). În ceea ce privește factorul de mediu aer, a fost înregistrat doar o singură depășire la indicatorul particule în suspensie PM10, determinat gravimetric, în stația de trafic din Podu de Piatră. Pe teritoriul Municipiului Iași sunt trei stații de monitorizare a calității aerului și alte trei în județul Iași.

„În luna august 2020, pentru indicatorul particule în suspensie PM10, determinat gravimetric, s-a înregistrat o depășire a valorii limită zilnice de 50 µg/m3 pentru protecția sănătății umane (53,99 µg/m3, față de 50 µg/m3 valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane). Depășirea a avut loc în data de 6 august 2020, corelată cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic). Posibilele cauze ale depășirilor sunt traficul auto, alte surse locale corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic)”, potrivit APM, în luna august 2020.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments