marți, mai 7, 2024
AcasăActualitatePrețuri record la alimente în luna februarie

Prețuri record la alimente în luna februarie

[ad_1]

Organizația ONU pentru alimentație a anunțat că prețurile mondiale ale alimentelor au atins un nivel record în februarie, cu un salt de 24,1% față de anul trecut, condus de o creștere a uleiurilor vegetale și a produselor lactate.

Astfel, indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 140,7 puncte, față de 135,4 puncte în ianuarie, revizuit în scădere. Valoarea comunicată anterior a fost de 135,7.

Unul dintre efectele prețurilor mai mari la alimente a fost creșterea inflației, în condițiile în care economiile încep să își revină după pandemie. FAO a avertizat că aceste costuri mai mari pun în pericol populațiile mai sărace din țările care depind de importuri.

De asemenea, FAO, cu sediul la Roma, a publicat primele sale proiecții privind producția de cereale în 2022, estimând că producția mondială de grâu va crește la 790 de milioane de tone, de la 775,4 milioane în 2021.

Estimările Comisiei Europene pentru România

Comisia Europeană şi-a majorat semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an în cazul României, de la 4 la sută, cât estima în noiembrie, până la 5,3 la sută, conform estimărilor de iarnă date publicității joi de Executivului comunitar.

„Preţurile ar urma să continue să crească în 2022, din cauza preţurilor mari la energie şi a trecerii acestor costuri asupra preţurilor altor bunuri şi servicii. De asemenea, preţurile la alimente ar urma să crească ca urmare a unor preţuri mai mari şi a ofertei mai mici de îngrăşăminte”, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii nu crede că prețurile vor exploda în aprilie

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, pune la îndoială prognozele potrivit cărora am putea asista la o explozie a prețurilor la alimente în luna aprilie, odată cu o creștere și mai mare a inflației în România.

„În primul rând, nu știu, cred că este un pic exagerată acea informație (…) că în aprilie vor exploda prețurile. Nu există în acest moment niciun factor indicativ care să ne conducă cu gândul la acest lucru (…) Aprilie nu este o lună în care să culegem roadele din terenurile agricole. Recoltatul începe în luna iunie-iulie și cu siguranță atunci vom vedea cam cum arată starea de vegetație a culturilor”, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments