vineri, mai 3, 2024
AcasăCulinarRețetă de zacuscă țărănească. Un preparat tradițional și gustos

Rețetă de zacuscă țărănească. Un preparat tradițional și gustos

[ad_1]

Rețeta de zacuscă țărănească cu vinete și ardei este ideală pentru sezonul rece. Chiar dacă preparatul este destul de migălos și trebuie să aveți destul de mult timp la dispoziție, aceasta este extrem de gustoasă, fiind pe placul tuturor. Nu aveți nevoie de foarte multe ingrediente pentru prepararea sa, ci doar de multă răbdare.

Din rețeta prezentată veți obține aproximativ 8 borcane de zacuscă a câte 370 grame. De asemenea, din cămara gospodinelor, nu trebuie să lipsească nici vinetele conservate pentru iarnă. Acestea sunt destul de simplu de gătit și vor fi la fel de delicioase pe tot parcursul sezonului rece.

Rețetă de zacuscă țărănească, ingredientele de care aveți nevoie

Deși această rețetă nu este una foarte simplă, merită încercată. Zacusca din vinete și ardei este un preparat foarte delicios, cu o vechime de peste 100 ani. În primul rând, veți avea nevoie de 3 kilograme de vinete coapte și 2 kilograme de ardei și gogoșari copți. Pentru ca legumele să fie mai gustoase, este recomandat să fie coapte pe tablă sau grătar. Cu toate acestea, le puteți prepara și în cuptor, doar că vor fi mai închise la culoare. 

De asemenea, înainte de a băga vinetele în cuptor va trebui să le înțepați. Legumele pot fi coapte cu o zi sau două înainte de prepararea efectivă a rețetei de zacuscă. În cazul în care nu le faceți imediat, le puteți congela, iar ulterior să le folosiți la zacuscă. La fel ca și în cazul vinetelor, gogoșarii îi puteți pune la congelator dacă nu faceți zacusca în 1-2 zile. Un alt sfat pe care trebuie să îl urmați pentru a vă fi mai ușor să curățați legumele de coajă este să puneți sare pe ele după ce le scoateți din cuptor. În afară de cele două ingrediente, veți mai avea nevoie de 2 kilograme de ceapă, 3 litri de bulion de roșii, 500 mililitri de ulei de floarea soarelui și sare după gust.

Cum preparăm o zacuscă delicioasă  

După ce legumele au fost coapte, puteți pregăti sucul de roșii sau bulionul. În cazul în care nu doriți să folosiți bulion, puteți opta pentru trei kilograme de roșii pe care le veți da prin mașina de tocat carne. Ulterior, va trebui să tocați ceapa mărunt la robotul pentru bucătărie sau în mașina de tocat carne. Uleiul îl veți pune într-un ceaun mare, iar când este încins, adăugați peste el ceapa. Așteptați ca aceasta să devină translucidă, în timp ce amestecați din când în când. 

După aproximativ 15 minute, adăugați bulionul sau sucul de roșii și amestecați. Lăsați la fiert din nou 15 minute, timp în care veți da vinetele și gogoșarii prin mașina de tocat carne. Într-o altă tigaie, puneți legumele și le căliți timp de 15 minute împreună cu puțin ulei. După acest timp, le turnați peste amestecul de ceapă și bulion, amestecați și puneți sare după gust. Când vor începe să fiarbă, dați focul la mic și le lăsați timp de 2-3 ore amestecând periodic. Zacusca va fi gata atunci când uleiul se va ridica la suprafață, iar amestecul va deveni dens și lucios. Aceasta se va turna fierbinte în borcane.

Rețeta de zacuscă țărănească este un preparat extrem de delicios și chiar dacă nu este foarte simplu de gătit, merită încercată. Un alt preparat pentru iarnă este și gemul de vișine ce poate fi folosit la multe prăjituri.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments