vineri, decembrie 27, 2024
AcasăTurismRisc de avalanşă în Munţii Făgăraş. Stratul de zăpadă depăşeşte 50 de...

Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş. Stratul de zăpadă depăşeşte 50 de centimetri

[ad_1]

Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş. Salvamontiştii avertizează că în Munţii Făgăraş riscul de avalanşă este de gradul patru din cinci, stratul de zăpadă depăşind pe alocuri 50 de centimetri. Potrivit acestora, peste acest strat se va depune un nou strat destul de consistent ca urmare a ninsorilor aşteptate, iar vântul va continua să prezinte intensificări, favorizând în continuare formarea de noi placi.

Turiştii sunt sfătuiţi să evite traseele montane în această perioadă.

Risc de avalanşă în Munţii Făgăraş

Anunţ de ultimă oră de la specialiştii meteo. Este risc de avalanşă în Munţii Făgăraş. Potrivit salvamontiştilor din Sibiu, în urma ninsorilor abundente din ultimele zile, s-a depus un strat consistent de zăpadă proaspătă care pe alocuri depăşeşte 50 de centimetri.

Peste acest strat se va depune un nou strat destul de consistent ca urmare a ninsorilor aşteptate, iar vântul va continua să prezinte intensificări, favorizând în continuare formarea de noi placi.

Anunţul Salvamont Sibiu mai spune că în Munţii Făgăraş riscul de avalanşă este de gradul 4 din 5 la peste 1800 de metri şi gradul 3 sub 1800 de metri. Turiştii sunt sfătuiţi să nu abordeze trasee montane în această perioadă.

„De asemenea sfătuim practicanţii sporturilor de iarnă să îşi ia măsuri suplimentare de precauţie şi să fie complet echipaţi pentru schiul offpiste şi anume sonda, lopata, DVA cât şi rucsac cu ABS”, transmite Salvamont Sibiu.

Pericol de avalanşă în Munţii Bucegi

Reamintim că, joi, salvamontiştii din Prahova au atras atenţia că este risc mare de avalanşă, de gradul 4, în Munţii Bucegi, Baiului şi Ciucas, la altitudini de peste 1.800 de metri. În perioada următoare, în zona de munte sunt prognozate ninsori abundente.

„Oricât de pregătiţi aţi fi sau de ce echipamente performante dispuneţi, vă rugăm să nu abordaţi traseele turistice închise în sezonul de iarnă sau văile de abrupt. Lista traseelor turistice din judeţul Prahova care sunt închise o puteţi găsi pe www.salvamontprahova.ro”, arata Salvamont Prahova, pe Facebook.

Meteorologii au anunţat, pentru următoarele zile, ninsori abundente în zona montană.

„Nu vă riscaţi în mod inutil viaţa! Pentru turiştii care doresc să efectueze drumeţii în această perioadă, vă recomandăm câteva trasee ce pot fi parcurse în siguranţă: Sinaia – Poiana Stanii, Buşteni – Cascada Urlătoarea, Azuga – Cabana Susai, Cheia – Muntele Roşu”, atenţionează Salvamont Prahova.

Pârtiile din Sinaia au fost închise zilele trecute din cauza riscului de avalanşă

A fost risc mare de avalanşe la munte acum două zile, în staţiunea Sinaia, între cota 1.400 şi 2.000. Din această cauză toate pârtiile au fost închise pe parcursul zilei. Salvamontiştii i-au avertizat pe turişti să nu se aventureze pe cărările de munte. De asemenea gondolele de altitudine Gondola Carp, Telescaunul Soarelui, Teleschi Valea Soarelui nu au fost funcţionale din cauza unor probleme tehnice.

Turiştii aflaţi în staţiunea din Sinaia au fost rugaţi să fie foarte atenţi pentru că există foarte multe şanse să se declanşeze avalanşele. Şi la supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori care pot disloca primii 30-40 de cm din partea superioară a stratului de zăpadă.

Pentru că sezonul turistic de iarnă este în plină derulare, Salvamont România, prin structurile sale judeţene şi locale, este prezent în staţiunile turistice, unde, zilnic circa 500 de salvamontişti sunt la datorie în peste 90 de baze şi posturi Salvamont.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments