duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăTurismRomânia, printre statele cele mai afectate de scăderea turismului în 2020

România, printre statele cele mai afectate de scăderea turismului în 2020

[ad_1]

Conform Oficiului European de Statistică (Eurostat), România se află printre ţările cele mai afectate de scăderea turismului în 2020. Dacă vorbim de cifre, numărul nopţilor petrecute de turiştii străini în unităţile de cazare din ţările Uniunii Europene a înregistrat o scădere de 68% în 2020 faţă de anul 2019. Datele mai arată că din toate statele UE, România şi Cipru au înregistrat cele mai semnificative scăderi, respectiv de peste 80%.

2020 a fost cel mai prost an din istoria turismului. Pandemia de coronavirus şi restricţiile impuse au dărâmat din temelii industria turistică de la nivel mondial.

România, printre statele cele mai afectate de scăderea turismului în 2020

Numărul nopţilor petrecute de nerezidenţii unei ţări (vizitatori străini) în structurile de primire turistică din ţările UE a înregistrat un declin de 68% în 2020 comparativ cu 2019, cele mai semnificative scăderi, de peste 80%, fiind înregistrate în Cipru şi România, arata datele preliminare publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Numărul nopţilor petrecute de turiştii străini în 2020 comparativ cu 2019 a scăzut în toate ţările membre UE. Datele includ nopţile petrecute în structurile de primire turistică din motive de afaceri sau de recreere. Turismul a fost anul trecut printre sectoarele din UE cele mai afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19), din cauza restricţiilor de călătorie şi a altor măsuri preventive luate ca răspuns, apreciază Eurostat.

Numărul nopţilor petrecute de rezidenţii unei ţări (vizitatori interni) în structurile de primire turistică din ţările UE a înregistrat un declin de 38% în 2020 comparativ cu 2019. În rândul statelor membre UE, doar rezidenţii din Slovenia (33%), Malta şi Cipru (ambele cu 15%) au petrecut anul trecut mai multe nopţi turistice în propria lor tara comparativ cu 2019. În contrast, Spania, Grecia şi România au raportat cel mai semnificativ declin, de peste 40%.

Numărul total de înnoptări înregistrate în structurile de primire turistică din ţările UE s-a situat la 1,4 miliarde în 2020, un declin de 52% faţă de 2019. În toate statele membre UE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o scădere a numărului de înnoptări în 2020, comparativ cu 2019, de la un declin de peste 70% în Cipru, Grecia şi Malta, la un recul de sub 35% în Olanda şi Danemarca.

Bulgarii, în topul turiştilor străini care au venit în România anul trecut

În aceste condiţii în care turismul autohton a avut grav de suferit, bulgarii au fost în topul turiştilor străini care au venit în România anul trecut. Astfel, cei mai mulţi vizitatori străini au venit anul trecut în România din ţări situate în Europa (96,2%), ponderea cea mai mare aparţinând vizitatorilor din Bulgaria (26,2%), conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). De altfel, topul primelor 6 locuri, după ponderea în numărul total de sosiri, este ocupat de ţări situate în Europa: Bulgaria (25,2%), Republica Moldova (16,5%), Ucraina (13,2%), Ungaria (9,6%), Turcia (7%) şi Polonia (4%).

Potrivit INS, numărul de sosiri al vizitatorilor străini înregistraţi la punctele de control de la frontierele României a fost anul trecut de 5.022.700, în scădere cu 60,8% faţă de cel înregistrat în 2019.

Sosirile vizitatorilor străini din ţările Uniunii Europene au fost în scădere faţă de anul 2019. Anul trecut s-au înregistrat 2.592.800 sosiri vizitatori din ţările Uniunii Europene (51,6% din total sosiri), în scădere cu 56,9 % faţă de anul anterior.

2020 a fost cel mai rău an din istoria turismului

Turismul mondial s-a confruntat în 2020 cu cel mai nefast an înregistrat vreodată, Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO) anunţând o reducere cu 74% a numărului de sosiri internaţionale, în urma introducerii restricţiilor de călătorie şi a scăderii cererii, ca urmare a pandemiei de coronavirus (Covid-19).

Destinaţiile din întreaga lume au înregistrat cu un miliard mai puţine sosiri internaţionale în 2020 decât în anul precedent, din cauza scăderii fără precedent a cererii şi a restricţiilor de călătorie pe scară largă.

Potrivit celui mai recent Barometru al Turismului Mondial al OMT, prăbuşirea călătoriilor internaţionale reprezintă o pierdere estimată de 1,3 trilioane de dolari – de peste 11 ori pierderea înregistrată în timpul crizei economice mondiale din 2009.

Criza a pus în pericol între 100 şi 120 de milioane de locuri de muncă în turism, multe dintre ele în întreprinderi mici şi mijlocii. Partea proastă este că nici 2021 nu a început sub auspicii prea bune. Din cauza pandemiei, multe ţări au reintrodus acum restricţii de călătorie, unele şi mai stricte.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments