[ad_1]
România trece la ora de vară în acest week-end, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, în noaptea de 27 spre 28 martie, ceasul se dă înainte cu o oră şi ora 3:00 va deveni ora 4:00.
România face de două ori pe an schimbarea orei, deși Parlamentul European a votat în 2019 pentru a pune capăt practicii de ajustare a ceasurilor cu o oră, în primăvară și toamnă, începând din acest an.
Comisia pentru transport şi turism (TRAN) din Parlamentul European a cerut în acest an Consiliului UE să urgenteze procedurile pentru renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Cu toate acestea, Consiliul UE nu are încă stabilită, după doi ani de analiză, o poziție comună.
„Este important să ascultăm cererea cetățenilor noștri de a nu mai schimba ora. 4,6 milioane de persoane au răspuns la consultarea publică cu privire la această problemă (…) Se estimează că 20% din populație suferă de probleme fizice sau mentale care au legătură cu schimbarea orei. Acestea sunt adesea grupuri vulnerabile în societate, cum ar fi copii, vârstnici și bolnavi cronici” a declarat Johan Danielsson (grupul S&D), raportorul Parlamentului.
În prezent, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică din martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică din octombrie.
Ora de vară ne face să pierdem timpul la serviciu?
Un studiu din 2012 publicat în Journal of Applied Psychology sugerează că în prima zi de luni după trecerea la ora de vară suntem mai puțin productivi la serviciu. Cyberloafing este termenul care descrie utilizarea internetului în scop personal, în timp ce angajații pretind ca lucrează. După schimbarea orei, cuvintele cele mai căutate pe Google sunt „Youtube”, „video”, „muzică”, „ESPN”. Datele arată că angajații privați de somn în acea perioadă nu au un randament bun la serviciu.
Dureri de cap după trecerea la ora de vară
Anumite persoane acuză toamna și primăvara, în preajma schimbării orei sau în jurul solstițiilor, o creștere a frecvenței cefaleei. În special cefaleea de tip cluster, o afecțiune rară și extrem de dureroasă, apare în special în contextul acestor schimbări sezoniere.
Depresia – mai frecventă toamna
Un studiu publicat în 2016 în Epidemiology a arătat că diagnosticele de depresie sunt mai frecvente în luna care urmează după trecerea la ora de iarnă. Nu s-au observat modificări la trecerea la ora de vară. Dr. Kumar, unul dintre autori, explică faptul că un impact important asupra stării mintale îl are expunerea la lumina zilei. Petrecerea timpului în natură ziua, plimbările scurte dimineața pot proteja în aceste cazuri.
Adolescenții sunt mai vulnerabili
Adolescenții pierd timp important de somn odată cu trecerea la ora de vară, conform unui studiu publicat în 2015 în Journal of Clinical Sleep Medicine. Somnolența în timpul zilei, întârziere timpului de reacție, lipsa de atenție sunt aspecte îngriorătoare întâlnite printre adolescenți nu doar în ceea ce privește educația, ci și siguranța la volan. Mai multe studii au arătat o creștere a incidenței accidentelor rutiere fatale în zilele ce urmează trecerii la ora de vară.
[ad_2]