vineri, aprilie 19, 2024
AcasăNationalScumpiri la alimente și carburant din cauza războiului din Ucraina. Comisia Europeană...

Scumpiri la alimente și carburant din cauza războiului din Ucraina. Comisia Europeană anunță noile măsuri privind criza prețurilor

[ad_1]

După întâlnirile care au avut loc la Bruxelles, liderii internaționali au anunțat pe rând că lumea urmează să fie lovită de o criză alimentară, iar statele vor plăti prețul războiului din Ucraina.

După ce Rusia a fost izolată prin intermediul sancțiunilor, iar Ucraina a fost ruinată de război, „coșul de pâine al Europei” și al lumii e pe cale să dispară. Cele două țări asigurau o treime din comerțul mondial de grâu și orz și jumătate din producția globală de floarea-soarelui.

De la începutul războiului şi până acum, adică într-o lună, preţul cerealelor a crescut cu 10%, iar cel al îngrăşămintelor a explodat.

Oficialii din România asigură populația că nu există motive de îngrijorare

În România, atât preşedintele, cât şi ministrul Finanţelor, fac apel la calm. Spun că nu vom avea o criză alimentară, dar, recunosc amândoi că preţurile vor creşte şi mai mult de atât.

Explozia preţurilor la carburanţi, energie electrică şi gaze, a adus deja scumpiri în lanţ la toate produsele alimentare.

Preţurile au crescut semnificativ de la începutul anului şi până în prezent. Pentru un kilogram de telemea de vacă plătim mai mult cu 2 lei. Un litru de ulei s-a scumpit cu un leu şi 40 de bani, iar preţul unui kilogram de făină a crescut de la 4 lei la 5 lei. Observăm scumpiri semnificative şi la fructe şi legume. Un kilogram de banane costă mai mult cu 2 de lei. Iar unul de ardei gras mai mult cu 6 lei.

Scumpirile din prezent sunt doar începutul

În Guvern s-a discutat despre scăderea cotei de TVA de la 9% la 0% la alimentele de bază. Însă, discuţiile au rămas la stadiu de discuţii, la fel şi reducerea accizelor la carburanţi.

Germania, în schimb, a lansat deja un pachet anti criză. Rezidenții germani vor primi un stimulent fiscal de 300 de euro pentru facturile la energie. Taxa pe combustibil va fi redusă. Mai mult, fiecare asistat social va primi în plus 100 de euro. Iar biletele de autobuz și tren vor fi mai ieftine.

Şi Franţa ia în calcul acordarea unor vouchere pentru familiile cu venituri medii şi mici ce pot fi folosite la cumpărăturile alimentare.

Măsurile luate de Comisia Europeană

În condițiile în care situația globală este îngrijorătoare, Comisia Europeană a anunțat că nu va impune interdicții pe importul și exportul de alimente. De asemenea, comisia a anunțat că dorește reducerea TVA la alimente, acordare de ajutoare de stat pentru fermieri și monitorizarea prețurilor la îngrășăminte.

Gazprom ar putea tăia gazele statelor UE care refuză plata în ruble

Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Întrebat într-o conferinţă dacă Rusia va mai continua furnizarea de gaze în ţările europene care nu plătesc în ruble, acesta a răspuns „Cei de la Gazprom au fost instruiţi de preşedintele Putin să accepte plăţi în ruble”.

Încă de miercuri, preşedintele Vladimir Putin a pus această condiţie ţărilor neprietene Rusiei, în schimbul gazului rusesc. Condiţie pe care cancelarul german Olaf Scholz respins-o.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments