luni, aprilie 29, 2024
AcasăNationalSute de femei au fost ucise de parteneri. Inspecția Judiciară demarează un...

Sute de femei au fost ucise de parteneri. Inspecția Judiciară demarează un control de amploare

[ad_1]

Într-un demers menit să răspundă preocupării crescânde privind cazurile de violență domestică, reprezentanții Asociației ANAIS s-au întâlnit cu judecătoarea Roxana Petcu, inspectorul șef al Inspecției Judiciare. Discuția a gravitat în jurul cazurilor dureroase de violență domestică, care au dus în mod tragic la moartea victimelor sau la tentative de omor ale membrilor familiei.

Judecătoarea Petcu a dat asigurări ferme că Inspecția Judiciară va efectua un control tematic pentru a investiga în profunzime eficacitatea răspunsului sistemului judiciar la cazurile de violență domestică.

Această inițiativă vizează examinarea modului în care au fost tratate în trecut astfel de cazuri

Această inițiativă vizează examinarea modului în care au fost tratate în trecut astfel de cazuri și identificarea căilor de îmbunătățire a practicilor actuale.

Asociația ANAIS și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini Inspecția prin furnizarea de studii de caz, exemple de bune practici, studii de drept comparat și propuneri de îmbunătățire a legislației, pentru a consolida eficiența judiciară în abordarea violenței domestice.

În mod alarmant, asociația a dezvăluit că numărul de omucideri legate de violența domestică ar putea fi mai mare decât cel raportat. Unele parchete nu au fost în măsură să furnizeze datele necesare din cauza limitărilor din sistemele lor de înregistrare statistică, care nu reușesc să clarifice relația victimă-agresor.

Aceste constatări au fost evidențiate și în cadrul conferinței „Cauzele feminicidului în România”, organizată de Asociația Anais în colaborare cu Ambasada Spaniei în România, Institutul Cervantes și cu sprijinul Comitetului Helsinki din Olanda, în data de 28 februarie 2024.

„Întâlnirea cu Inspectorul șef de la Inspectia Judiciara reprezintă un pas înainte pentru siguranța femeilor! Împreună, putem face o diferență reală”, se arată într-un comunicat al Asociației ANAIS.Situația alarmantă a violenței domestice
Asociația ANAIS, înființată în 2011, are ca scop promovarea egalității de gen, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, copiilor și tinerilor, activând în vederea sprijinirii victimelor violenței domestice atât prin dezvoltarea de servicii, cât și prin implicarea la nivel de politici publice în domeniu, acționând pentru modificarea legislației și pentru identificarea unor instrumente legislative adecvate nevoilor victimelor.

166 au fost ucise de către partenerul intim

Din datele furnizate Asociației Anais de către parchetele de pe lângă tribunale, rezultă că din 413 femei ucise, în România, în 4 ani (2020-2023), 166 au fost ucise de către partenerul intim (soț, fost soț, concubin/fost concubin), însă numărul este mai mare, dat fiind faptul că unele parchete nu ne-au putut furniza informațiile cerute, deoarece evidențele statistice pe care le țin nu permit stabilirea relației victimă-agresor.

Cele mai „periculoase locuri” pentru viața femeilor sunt județele: Iași (35 victime femei decedate violent), Botoșani (33 femei victime ale infracțiunii de omor), Cluj (22 victime femei decedate violent), Ilfov și Vaslui (cu câte 20 femei victime ale infracțiunii de omor).

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments