[ad_1]
Telecabina care urcă la Cetatea Deva va fi schimbată de Primăria orașului Deva. Capacitatea acesteia este de 30 de locuri, dublu faţă de cea de acum. Investiția de peste 15,7 milioane de lei presupune și lucrări de modernizare a instalațiilor de transport inclinat precum și a sistemelor de comanda și siguranță fuctionala.
Potrivit autorităților locale, telecabina care deservește accesul turiștilor la Cetatea Deva este pusa în funcțiune din anul 2005 și are o capacitate de 16 locuri. Primarul orașului Deva a declarat că telecabina veche este depășită din punct de vedere funcțional și în același timp nu mai face fata numărului mare de turiști care vizitează impunătoarea cetate.
Telecabina care urcă la Cetatea Deva va fi schimbată
Telecabina de pe Cetatea Deva va fi înlocuită cu una nouă, cu o capacitate de 30 de locuri, dublu faţă de cea de acum, în baza unei investiţii în valoare de peste 15,7 milioane de lei în care sunt incluse şi alte lucrări de modernizare a instalaţiilor de transport înclinat, a sistemelor de comandă şi de siguranţă funcţională, a anunţat luni Primăria Deva, relatează Agerpres.
Întreagă investiție demaratp de autorități este una mai complexa. Astfe, proiectul administraţiei locale mai prevede că vor fi modernizate cele două staţîi între care circulă telecabina, amenajarea zonei pietonale de la poalele Dealului Cetăţîi şi redimensionarea camerelor tehnice în cele două staţîi, de plecare şi de sosire, pentru noile fluxuri de turişti.
De asemenea, vor fi modernizate grupurile sanitare, iar rampele pentru persoanele cu deficienţe neuromotorii vor fi adaptate la standardele şi normativele în vigoare.
„Telecabina care deserveşte în prezent Cetatea Deva a fost pusă în funcţiune în anul 2005 şi are o capacitate de 16 locuri. Instalaţia şi echipamentele sunt depăşite din punct de vedere al sistemelor funcţionale, iar telecabina nu mai face faţă afluxului mare de turişti”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
Cetatea Deva, asaltată de numeroși turiști
Durata de implementare a investiţiei, de la semnarea contractului şi predarea amplasamentului către firma care vă câştiga licitaţia, este de 12 luni.
Proiectul se află în faza de evaluare a ofertelor depuse, el fiind parte a strategiei de dezvoltare a municipiului Deva în ceea ce priveşte promovarea, dezvoltarea şi valorificarea patrimoniului natural şi cultural, precum şi dezvoltarea turismului.
De la an la an, numărul turiștilor care vizitează cetatea precum și întreagă zona a orașului este în continua creștere. Conform datelor primăriei, anul trecut, Cetatea Deva a fost vizitată de 176.161 de turişti care au folosit telecabina, iar din vânzarea biletelor de transport au fost aduşi la bugetul local al municipiului Deva 2,64 de milioane de lei.
Cetatea Deva, una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania
Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea medievală a Devei (maghiară: Dévă vára, germană: Diemricher Burg) a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetățîi, un con vulcanic cu altitudinea de 378 metri în locul în care Mureşul formează un defileu între Munţîi Apuseni şi Munţîi Poiana Ruscă, pe Dealul Cetăţîi din municipiul Deva.
Prin poziția sa strategică deosebită, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. S-au descoperit aici urme de locuire din neolitic și din epoca bronzului iar prezența unor blocuri de piatră cioplită, cu caracteristicile tăieturi în formă de coadă de rândunică, îi face pe arheologi să intuiască rămășițele unei fortificațîi dacice.
Turiștii care vor să visiteze Cetatea Devei trebuie să știe că în perioada 1 octombrie 2020-30 aprilie 2021, Cetatea Devei trece la programul de iarnă.
Aceștia vor putea vizita fortăreaţa medievală între orele 8:00-20:00. Şi telecabina care facilitează accesul în Cetate îşi modifică programul. După noul program, ultimele curse ale telecabinei vor avea loc la ora 19:15 (urcare) şi 19:45 (coborâre). Pentru cei care preferă să viziteze monumentul istoric la pas, ultima intrare pe Poarta 1 vă fi la ora 19:30. Poarta 1 se va închide la ora 20:00.
Telecabina transportă doar 4 persoane pe călătorie, pentru a fi respectate măsurile instituite la nivel naţional pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului COVID-19. Interiorul ascensorului este igienizat şi dezinfectat de mai multe ori pe zi. În Telecabină au fost trasate marcaje pentru că turiştii să respecte distanţarea fizică necesară. Purtarea măştii de protecţie este obligatorie pentru pasageri pe tot parcursul călătoriei cu Telecabina, informează Primăria Deva.
[ad_2]