marți, ianuarie 7, 2025
AcasăCulinarTocăniță de ceapă ca la bunica: Mâncarea de vară care ne amintește...

Tocăniță de ceapă ca la bunica: Mâncarea de vară care ne amintește de copilărie

[ad_1]

Tocănița de ceapă este una dintre mâncărurile care ne trezește amintiri plăcute, de gustul inconfundabil al mâncărurilor făcute de bunica. Tocăniță de ceapă ca la bunica este o rețetă  pe cât de simplă pe atât de gustoasă, pe care o mâncam cu plăcere ori de câte ori o făcea bunica.

Tocănița de ceapă ca la bunica este o rețetă pe care orice gospodină trebuie să o știe și să o facă. Aceasta este o mâncare cu carne bună de pui, sos de ceapă cu morcovi și ardei gras, suc de roșii.

tocăniță de ceapă cu pui în farfurie

Pe internet, puteți găsi rețete diferite pentru tocănița de ceapă, care diferă însă de ingredientele pe care le folosea bunica și care dau un gust diferit de cel pe care îl ținem minte fiecare din copilărie, când mergeam în week-end la bunica sau vacanțe.

Sunt persoane care folosesc pe lângă sosul de roșii pastă de ardei sau ketchup de casă. În anumite zone ale țării se pun și cartofi în tocănița de ceapă. În mod normal, buncia nu punea cartofi deoarece servea tocănița de ceapă cu piure pe post de garnitură, uneori. De obicei, tocănița de ceapă era bună doar cu mămăligă caldă.

În Ardeal, în tocănița de ceapă se pune în loc de suc de roșii, așa cum făcea bunica, paprika. Aceasta se servește cu găluște de făină, nu ca la noi, în Moldova.

tocăniță de ceapă cu pui în farfurie

Tocăniță de ceapă ca la bunica: Ingredientele unui gust de neuitat

Pentru tocănița de ceapă, bunica folosea 800 g de carne de pui. De obicei, bunica punea ciocănele de pui, 1 kg ceapă, 150 ml ulei, 2 morcovi tineri, 1 ardei gras mic, 2 căței usturoi, 200 ml apă, 50 ml vin alb, 250 ml supă de pui, 1 linguriță boabe de piper, jumătate linguriță sare, 1 frunză dafin și 200 ml suc de roșii făcut în casă.

Într-o tigaie se pune uleiul la încins după care se adaugă ciocănelele de pui și se lasă la rumenit pe toate părțile. După ce s-au rumenit, ciocănelele se scot pe o farfurie. Dacă vreți, puteți folosi pulpe întregi sau doar partea superioară a acestora.

tocăniță de ceapă cu pui în farfurie

Cum se călesc legumele

În aceeași tigaie, în uleiul în care au fost călite ciocănele se pune ceapa tocată mărunt și se lasă la foc mic până devine sticloasă. Trebuie avut grijă să mestecați des, ca să nu riscați să se ardă. Când ceapa devine sticloasă, se pune apa și un capac întredeschis. Se lasă pe foc până când s-a evaporat. Se adaugă morcovul și ardeiul gras tocat cubulețe ș ise lasă la călit câteva minute.

În momentul în care acestea s-au înmuiat se adauagă 50 ml vin alb și se amestecă până ce acesta se evaporă. Pe urmă, se pun sucul de roșii, boabele de piper, sarea, cățeii de usturoi pisați și frunza de dafin.

Se lasă să se omogenizeze timp de câteva minute, iar la final se adaugă în tigaie supa de pui și se lasă la foc mic spre mediu, cu capac, timp de 15 minute. După acest interval de timp, se pun și ciocănele de pui și se mută tocănița în cuptorul preîncâlzit la 200 de grade pentru alte 15-20 minute – fără capac.

Tocănița de ceapă cu pui se mănâncă fierbinte, imediat după ce a fost scoasă din cuptor. Poate fi mâncată cu mămăligă caldă, fără nicio garnitură alături sau cu piure de cartofi.

tocăniță de ceapă cu pui în farfurie

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments