Traficul de pe aeroporturile din Europa a ajuns în 2020 la nivelul atins în 1995

167


Datele unui studiu arată că traficul de pe aeroporturile din Europa a ajuns în 2020 la nivelul atins în anul 1995. Dacă vorbim de cifre, aeroporturile din Europa au pierdut 1,72 miliarde de pasageri sau peste 70%. De asemenea, huburile din Turcia şi Rusia au avut o evoluţie mai bună fată de cele din Europa Occidentală.

Anul trecut, pandemia de coronavirus a afectat puternic industria călătoriilor la nivel mondial.

Traficul de pe aeroporturile din Europa a scăzut drastic

Traficul de pe aeroporturile europene a scăzut anul trecut la nivelul din 1995, huburile din Turcia şi Rusia având o evoluţie mai bună decât cele din Europa Occidentală, arata datele unui grup industrial regional.

În 2020, aeroporturile europene au pierdut 1,72 miliarde de pasageri sau peste 70%, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ industria călătoriilor.

„Nicio industrie nu poate face faţă pe cont propriu unui asemenea şoc”, a afirmat directorul general al Consiliului Internaţional al Aeroporturilor din regiunea Europa (ACI Europe), Olivier Jankovec.

El a adăugat că s-au alocat până acum doar 2,2 miliarde de euro pentru sprijinirea aeroporturilor europene, mai puţin de 8% din veniturile pe care le-au pierdut anul trecut.

Aeroporturile din UE au fost mai afectate decât cele din afara blocului comunitar, din cauza mărimii şi a relativei reziliente a pieţelor interne din Turcia şi Rusia, şi a restricţiilor de călătorie mai dure, se arată în raportul ACI.

Cel mai sever declin al numărului de pasageri a fost înregistrat anul trecut de Aeroportul din Frankfurt (73%), acesta fiind urmat de Londra Heathrow, Amsterdam Schipol şi Paris Charles de Gaulle.

Până în trimestrul patru din 2020, cel mai aglomerat aeroport european a devenit cel din Istanbul. În schimb, traficul pe aeroporturile din UE a scăzut în trimestrul patru din 2020 cu 84%, comparativ cu un declin de 64% în cazul celor din afara blocului comunitar.

Topul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa în 2020

2020 a fost un an pandemic, iar traficul aerian a fost practic paralizat. Cu toate acestea, în urmă mai multor analize colectate şi centralizate, Bloomberg a reuşit să realizeze topul celor mai aglomerate aeroporturi din anul precedent.

Potrivit datelor, cel mai aglomerat aeroport pe perioada anului pandemic a fost cel din Istanbul, vizitat de 23,4 milioane de pasageri.

Aeroportul din Istanbul a cunoscut o creştere, ridicându-se de pe locul şapte, ocupat în 2019, în fruntea clasamentului în 2020. Clasat pe a treia poziţie, aeroportul Heathrow a fost tranzitat în 2020 cu 1,3 milioane de pasageri mai puţin decât aeroportul din Istanbul. Aeroportul londonez a ocupat ani la rând prima poziţie în topul celor mai aglomerate aeroporturi europene.

Cele mai mari zece aeroporturi din Europa, după numărul de pasageri care le-au tranzitat în 2020, au pierdut 30 de locuri faţă de un an normal înregistrând un trafic de până la 23 de milioane de pasageri. În anii anteriori cu acest volum de trafic niciun aeroport nu putea fi în top 30 cele mai mari.

1. Istanbul IST (Turcia) – 23.4 milioane de pasageri;
2. Pariş CDG (Franţa) – 21.3 milioane de pasageri;
3. Heathrow LHR (Marea Britanie) – 22.1 milioane de pasageri;
4. Amsterdam AMS (Olanda) – 20.9 milioane de pasageri;
5. Moscova SVO (Rusia) – 18.9 milioane de pasageri;
6. Frankfurt FRA (Germania) – 18.8 milioane de pasageri;
7. Madrid MAD (Spania) – 17.1 milioane de pasageri;
8. Istanbul SAW (Turcia) – 17 milioane de pasageri;
9. Barcelona BCN (Spania) – 12.7 milioane de pasageri;
10. Munchen MUC (Germania) – 11.1 milioane de pasageri.


Sursa: bzi.ro