Transilvania a fost inclusă de Naţional Geographic în lista destinaţiilor de vacanţă pentru familii, în 2021

49


Transilvania a fost inclusă de Naţional Geographic în lista destinaţiilor de vacanţă pentru familii, în 2021. Lista anuală a destinaţiilor, lansată săptămâna trecută, cuprinde cinci categorii: sustenabilitate, familie, natură, aventura şi cultură. Lista „Best of the World 2021” oferă 25 de locuri de luat în seamă, selectate de echipa editoriala internaţională.

Transilvania, inclusă de Naţional Geographic în lista destinaţiilor de vacanţă pentru familii, în 2021

Cei de la Naţional Geographic ne dau încă o mână de ajutor în promovarea României. Astfel, specialiştii de aici au inclus regiunea Transilvaniei în lista destinaţiilor de vacanţă pentru familie în 2021.

Această listă anuală a destinaţiilor cuprinde cinci categorii: sustenabilitate, familie, natură, aventura şi cultură. Ea serveşte drept sursă de inspiraţie pentru viitoare călătorii, având în vedere situaţia incertă provocată de pandemie.

Lista „Best of the World 2021” oferă 25 de locuri de luat în seamă, selectate de echipa editoriala internaţională.

Potrivit Naţional Geographic, cititorul va găsi poveşti care descriu „succesul în conservare, realizări în prezervare, rezistenta culturală şi poveşti ale unor comunităţi care înving obstacole intimidante pentru a prospera în ciuda pandemiei”.

Categoria „sustenabilitate” cuprinde şase destinaţii din Europa, Africa şi Statele Unite – Alonissos (Grecia), Copenhaga (Danemarca), Noua Caledonie (Franţa), Freiburg (Germania), Gabon (Africa Centrală) şi Denver (Colorado, SUA).

În secţiunea „familie” sunt incluse: England Coastal Path (sud-vestul Angliei), Transilvania (România), Space Coast (Florida, SUA), Hortobagy (Ungaria) şi regiunea indigenă din British Columbia (Canada).

Pentru „aventură” au fost alese: Dominica (Caraibe), Svaneti (Georgia), Parcul naţional Los Glaciares (Argentina) şi depresiunea Danakil (Etiopia).

La categoria „natura”: Isle Royale (Michigan, SUA), Yellowknife (Canada), Cerrado savanna (Brazilia) şi Insula Lord Howe (Australia), iar la categoria „cultura”: Guam, New Mexico (SUA), Bitoria-Gasteiz, Alava (Tara Bascilor, Spania), Gyeongju (Coreea de Sud), Tulsa (Oklahoma, SUA) şi Tonglu (provincia Zhejiang, China).

Ce scrie Naţional Geographic despre Transilvania

Cum ne-am obişnuit în ceilalţi ani, despre Transilvania, Naţional Geographic a scris numai cuvinte de laudă care ne fac cinste în afara ţării.

„Unul dintre efectele secundare ale lui Dracula – roman al autorului irlandez Bram Stoker – a fost că a transformat Transilvania, o regiune reală a României, într-un tărâm mitic, «un loc blestemat din acest pământ blestemat, unde diavolul şi copiii lui încă merg cu picioare pământeşti», aşa cum a spus scriitorul. Având în vedere că Stoker nu a văzut vreodată locul cu ochii lui, a compilat meşteşugit informaţia pentru romanul lui din 1897 din cărţi scrise de călători britanici”.

Sunt punctate de Naţional Geographic unele lucruri corecte din romanul lui: frigăruile din carne de vită, mămăligă, vinul dulce de Mediaş, portul popular şi amestecul cultural maghiari – saxoni – secui – vlahi.

„Ce a ratat Stoker e că Transilvania ar trebui cunoscută pentru aerul pastoral vechi european”. Clujul şi Brasovul reprezintă baze pentru explorarea Transilvaniei rurale cu pajişti înflorite, castele că din cărţile cu poveşti şi sate cu străzi pietruite.

Pentru familii, un sejur la o fermă ar putea reprezenta o şansă de deconectare, de a petrece timpul făcând plimbări în căruţă, drumeţii în Munţii Carpaţi şi ajutând la munci din gospodărie.

Farmecul bucolic al Transilvaniei l-a atras şi pe prinţul Charles, a cărui fundaţie finanţează proiecte de protejare a arhitecturii locale.

Regiunea Maramureşului, recomandată de EuroNews Travel

Maramureşul este recomandat iubitorilor de călătorii de către EuroNews Travel. „Aceste sate pot părea desprinse din basme, dar sunt locuri din viaţa reală”, arata jurnaliştii EuroNews Travel.

Jurnaliştii EuroNews recomanda la rubrica de călătorii regiunea Maramureşului. Publicaţia arată că multe din clădirile şi bisericile locului, vechi de peste 400 de ani, se afla pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

„Regiunea îndepărtată din nord-vestul României, Maramureş, are un stil arhitectural unic, cu biserici înalte, în formă de turn şi acoperişuri care împodobesc peisajul. Aceste sate pot părea desprinse din basmelor, dar sunt locuri din viaţa reală“, arata EuroNews Travel.

„Descoperiţi bisericile gotice unice din îndepărtata regiune a Maramureşului” este titlul articolului scris de Euronews, care îi îndeamnă pe străini să viziteze acest ţinut desprins din poveste.


Sursa: bzi.ro