sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăTurismTransursoaia, cel mai pitoresc drum turistic din Munţii Apuseni. Cum s-a dezvoltat...

Transursoaia, cel mai pitoresc drum turistic din Munţii Apuseni. Cum s-a dezvoltat această zonă magică din Tara Moţilor

[ad_1]

Transursoaia, cel mai pitoresc drum turistic din Munţii Apuseni este un loc care aşteaptă să fie descoperit de către turişti. Drumul porneşte din localitatea Albac şi urcă până la o altitudine de 1300 de metri, până în Huedin. Întreaga zonă s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani după ce autorităţile au modernizat drumul. Moţii din Munţii Apuseni s-au orientat şi şi-au transformat casele în pensiuni şi îşi aşteaptă vizitatorii.

Ţara noastră este binecuvântată cu locuri de o frumuseţe incredibilă. Chiar dacă majoritatea sunt cunoscute de către turişti, există unele zone care au intrat de curând în atenţia vizitatorilor. Este şi cazul unui drum pitoresc din judeţul Alba, Transursoaia, de care foarte puţini au auzit. Chiar dacă este mai puţin cunoscut decât Transfagarasanul, Transalpina sau Transraraul, drumul, care este complet asfaltat, primeşte turiştii dornici de o evadare în natură. Şi acesta este doar începutul.

Transursoaia, cel mai pitoresc drum turistic din Munţii Apuseni

Cât de mult se poate dezvolta un loc după ce drumul este asfaltat? O demonstrează Transursoaia din judeţul Alba – o zonă magică din Tara Moţilor.

Pe 80 de kilometri, şoseaua îngustă şerpuieşte prin munţi şi îi poartă pe turişti printr-un peisaj rar.

Transursoaia porneşte din localitatea Albac şi urcă până la o altitudine de 1300 de metri, până în Huedin. Drumul, pe alocuri îngust, urca şi coboară în pante abrupte. Este presărat cu multe curbe, aşa că mulţi îl aseamănă cu Transalpina. Din loc în loc, sunt amenajate parcări de unde turiştii pot admira în voie frumuseţea locului.

Turiştii care au avut privilegiul să viziteze zonă sunt foarte încântaţi de frumuseţea locului, de peisajele mirifice, de aerul curat şi nu în ultimul rând de oamenii calzi din Tara Moţilor.

”Ne place enorm, aerul e curat, proaspăt, peisajele sunt mirifice şi oamenii calzi. E drumul care şerpuieşte şi peisaje spectaculoase. Noi am fost când eram copii mici şi drumul nu era făcut”, spune o turistă.

Aici, la ivirea zorilor, natura oferă un peisaj mirific. Casele moţilor sunt învăluite într-o perdea de negura care te-mbie să descoperi frumuseţea locului şi să porneşti în drumeţii, până în creierii munţilor. Asta mai ales că e plin de obiective turistice. Lacului Beliş e unul dintre ele.

Cum s-a dezvoltat această zonă magică din Tara Moţilor

Localnicii recunosc că zona s-a dezvoltat, după ce autorităţile au modernizat drumul. Pentru că numărul turiştilor a crescut considerabil, şi moţii s-au orientat şi şi-au transformat casele în pensiuni. O noapte de cazare porneşte de la 80 de lei, iar o cabană se poate închiria cu 450 de lei.

“De când s-a asfaltat drumul, acum 4 ani, sunt tot mai mulţi trecători, tot mai mulţi turişti care întreabă de locuri de cazare, de unde se poate vizita”, spune un proprietar de casă de închiriat din zonă.

De asemenea, un alt proprietar de casă de închiriat specifică că îşi aşteaptă turiştii cu voie bună şi cu bucate tradiţionale specific Munţilor Apuseni.

”Îi întâmpinăm cu produse traditioanale specific munţilor Apuseni şi cu nişte brânzeturi deosebite. Caşcaval cu merişoare, cu nuci, cu mărar şi brânzeturi cu un gust deosebit”.

Transursoaia, cel mai pitoresc drum turistic din Munţii Apuseni. Cum poate fi parcurs

DN1 R – sau ”Transursoaia”, cum l-au botezat deja localnicii este asfaltat integral şi are ca punct de pornire DN1. Acest drum de munte face legătura între Albac – Horea – Beliş (Fântânele ) – Huiedin.

Pornind din DN1, la Huedin, urca domol spre zona de deal din localitatea Calatele, până la Fântânele, unde devine mai abrupt, şi apoi până în vârful Dealului Negru. De aici şoseaua coboară din nou, spre cunoscutul baraj de la Beliş şi urmează cursul Văii Belişului, până în localitatea Poiana Horii.

Drumul devine cu adevărat spectaculos, asfaltul fiind foarte bun (însă şoseaua foarte îngustă), abia de la Poiana Horii, unde trece prin pădurile (încă) mari, spre Ursoaia, ca într-un final să coboare spre Matiseşti (Horea) şi Albac, făcând legătura cu DN 75.

Inaugurat în 20 august 2016, Transursoaia poate fi parcurs în aproximativ o oră şi 30 de minute şi este un traseu turistic excelent care oferă celor care doresc să străbată zonă, peisaje de neuitat, adrenalina celor pasionaţi de atv-uri şi motoare, dar şi posibilitatea de a face cunoştinţă cu tradiţia, gastronomia şi istoria locului.

[ad_2]

Sursa: bzi.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments